Véletlen helyett céltudatos munka!

Írta: b.l. - - Rovat: Archívum, Gazdaság

A számítástechnikai eszközök tömeges alkalmazása a nyolcvanas évek derekán kezdődött Magyarországon. Az egyes nagyvállalatok és közepes méretű cégek és intézmények rendre alakították a számítástechnikai részlegeket; volt, amelyiket osztálynak, volt, amelyiket főosztálynak neveztek el, és megkezdték a különféle eszközök beszerzését, programokat vásároltak. Természetesen a szakemberek kiképzése is ebben az időszakban kezdődött. Előállott egy olyan helyzet, amikor meg volt a szándék és az igény az alkalmazásra, viszont nem voltak még ehhez szakemberek. Az 1987es évben a Medicor az elsők között volt, amelyik felismerte, hogy vége a mammutvállalati időszaknak, a feladatokra kis- és középméretű cégeket kell létesíteni és működtetni. Sok ellenállásba ütköztek, nem voltak meg a pontosan körülírt törvényi feltételek. A Medicor Részvénytársaság mégis belevágott az átalakításba. így jött létre 1988. január 1-vel emlékeztetőül: a Társasági Törvény egy évvel később született a Medorg Részvénytársaság, amelyet a Medicor Művek a számítástechnikai főosztályból alakított. A közel négy esztendő alatt egyre sikeresebbé vált a vállalkozás, és ezt egy szerencsés izraeli kapcsolattal is magyarázhatjuk. A történettel Korányi László, a Medorg Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója ismertetett meg.

 

 • Hogyan kezdtek, mivel foglalkozott a Társaság az alapítást követő hónapokban?
 • A Medicor Művek több önálló céggé vált szét, és mi mindegyiküknek továbbra is elvégeztük a megrendelt munkát. De már az első évben világos lett, hogy ez kevés, tovább kell lépnünk. A Masov izraeli céggel a véletlen révén találkoztunk, ma nyugodtan mondhatom, hogy kölcsönös megelégedésre. Ők egy negyedik generációs szoftvert fejlesztettek ki. Előbb mi magunknak vásároltuk meg, majd miután terjesztőket keresett az izraeli cég, úgy tűnik, hogy egymásra találtunk. Mi is igyekeztünk rugalmasaknak lenni, ők ezt értékelték és végül is szerződést kötöttünk, Magyarországon kizárólagos joggal értékesíthetjük ezt a terméket. Megtettük azt, amit abban az időszakban nagyon kevesen: magyarítottuk az angol nyelvű programot. Ezt az izraeli cég külön értékelte.
 • Mi a Magic-nek nevezett szoftver lényege? Miért van ebben fantázia és üzlet?
 • A számítógépek különféle szoftverekkel, magyarul programokkal működnek. Ez a Magic nevű szoftver a különféle programokat készítő szakembereket segíti azzal, hogy meggyorsítja az úgynevezett alkalmazói programoknak a készítését. Azoknak a programkészítő szakembereknek segít, akik maguk is programokat készítenek. Ehhez tudni kell, hogy minden egyes feladathoz nagy valószínűséggel újabb és újabb felhasználói programot kell készíteni. A programkészítők hatékonyságát két-háromszorosára növeli a Magic, és a megrendelő, aki ezt használni fogja, már elég hamar, a készítés stádiumában megtudja, hogyan fog működni. Előnye, hogy menetközben lehet korrigálni az elképzeléseinek megfelelően a felhasználói program készítését. A harmadik előnye, hogy a kezelése szabványos, vagyis egyszerűen és logikusan lehet működtetni.
 • Úgy lehet ezt érteni, hogy ezzel a programkészítést segítő programmal ki lehet küszöbölni a gépiességet?
 • Inkább úgy fogalmaznék, hogy az emberi gondolkodáshoz közelebb álló módon lehet a gépnek parancsot adni.
 • Hányan használják ma az Önök által forgalmazott Magic programot?
 • Körülbelül 150 programfejlesztő, illetve csoport használja ma Magyarországon a rendszerünket, a világon 15 országban alkalmazzák, mintegy húszezren vannak a fejlesztők.
 • Hány programot készítettek a Magic rendszer segítségével, és hányat futtatnak ma?
 • A két szám azonos, hiszen mindegyik elkészített programot használják is, Magyarországon mintegy 600 program működik, amelyet e rendszerrel készítettek, a világban pedig 80.000.
 • Magyarországon milyen áron kerül forgalomba a Magic?
 • 199.000 forintot kérünk érte, és természetesen ez ÁFÁ-val terhelt. A futtató rendszer, amelyet a kifejlesztett programhoz kell használni, az is még egy kis pénzbe kerül. Ára változó, attól függ, hogy milyen programot készítettek, 16-24 ezer az ára, plusz az

ÁFA. A dokumentációt is adjuk a futtató programhoz.

 • Mely cégektől lehet referenciát kérni Magyarországon?
 • A programunkkal az Alutrösztnél, az OTP-nél, a Külkereskedelmi Banknál, a Magyar Honvédségnél, a Paksi Atomerőműnél dolgoznak. Számos kisebb fejlesztő magáncég is dolgozik a programunkkal.
 • Hányan foglalkoznak a cégnél a Magic-kel?
 • Munkatársaink fele, vagyis tízen dolgoznak ezen a témán.
 • Mennyire elégedett a Masov cég az együttműködéssel?
 • Azt hiszem, valóban szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy elégedettek. Az indulásnál általuk megfogalmazottakat teljesítettük, az idén az első félévben már 100.000 dollárnyit forgalmaztunk. Eredetileg személyi számítógépekre készült ez a szoftver, ma már megvannak a nagygépes változatai is. Talán jelzi a mi alkalmasságunkat, hogy a Magyarországon az idén első ízben megrendezett hivatalos programozók bajnokságát mi, a Medorg nyertük. Az sem véletlen, hogy a Magic alkalmazásával.
 • Cégük új vállalkozásba kezdett. Partnerük itt is egy izraeli cég, amely elektronikus szótárakat készít. Nem a járt utat választották, ebben az esetben is saját elképzelésüket igyekeztek elfogadtatni a partnerükkel. Hogyan történt?
 • Meggyőződésünk, hogy szükség van jó elektronikus szótárra Magyarországon is. Izraeli partnerünknek a héber nyelvre épített szótára ma rendelkezésre áll a főbb világnyelveken, ezt adaptálhattuk volna. Mégis úgy gondoltuk, hogy a célzott nyelvre, jelen esetben a magyarra kell a szótárt elkészíteni, hiszen minden nyelvnek vannak sajátságai. Ezért felkértük Héra István urat a munka vezénylésére, és a Magyar Tudományos Akadémia szótárkészítői dolgozták ki a szótárunkat. Természetesen ezt is azok tudják majd igazán használni, akik az adott nyelvet már valamilyen fokon ismerik.
 • Mit tud ez a berendezés?
 • 180 ezer szót, szóalakot és szinonimát tárol, magyar, angol és német nyelven, oda-vissza természetesen. Nyelvenként 25 ezer címszó található benne. Ami reméljük különösen kedveltté teszi, az a specialitás lesz, hogy két és fél-, háromezer szót tartalmaz a gazdasági, kereskedelmi élettel kapcsolatban. A nyelvtani információk bősége sem lesz megvetendő.
 • Mikor és mennyiért kapható majd az új elektronikus szótár?
 • A neve Verbatron lesz, és ÁFÁ-val együtt 15 ezer forint alatt szeretnénk kínálni. Remélem, hogy legkésőbb novemberben már az üzletekbe fog kerülni.

b.l. –

Címkék:1991-10

[popup][/popup]