Vélemények – A pesti gettó című sorozatunkról

Írta: Varga Béla - Rovat: Archívum, Történelem

A pesti gettó, 1944. II. rész című összeállítás tévesen állítja, hogy Löw Immánuel „Löw Lipótnak volt az unokája…” A „Die Flora der Juden” szerzője Löw Lipót egyik fia volt.

Kellner János

Szeged, Hét vezér u. 45.

*

Azt olvastam a Pesti gettóról szóló írásban, hogy az 1940- es években a Goldmark teremben fellépett Tímár József és Rösler Endre. Ez tévedés! Mit keresett volna a Nemzeti Szín­ház ünnepelt színésze és az Operaház vezető énekese a pályájukról letiltott művészek között. Még a zsidó Székely Mihály sem „omikézett”.

Kellner Ilona

Ramat-Hayal, Tel-Aviv

*

Lapjuk VI. évf. 5. számában „A pesti gettó, 1944. I. rész” című érdekes összeállításukban több tárgyi tévedést és tudományos cikkhez méltatlan pongyolaságot találtam.

1. A 30. oldalon a tiszaeszlári „Nagy Per…” c. híres könyvet nem Eötvös József, hanem a felmentett vádlottak védője, Eötvös Károly írta.

2. Az 1942. XV. t.c. a cikkel ellentétben nem a „zsidók ingatlanszerzése és birtokolására” való tilalmat korlátozta, hanem csupán a mezőgazdasági és erdőgazdaságiakat érin­tette. (Ezt a törvényt egyébként nem szokták „negyedik zsidót örvényének aposztrofálni. Ebből három is elég volt.)

3. A 31. oldalon téves, hogy létezett Magyar Zsidók Szövetsége, melyben a „Magyar”-t a német megszállás után „Magyarországi”-ra kellett változtatni.

4. A szélsőjobboldali orgánumok érthető célzatossággal a zsidó írók és művészek neveinek felsorolásánál azok előző nevét is feltüntetik. Érthetetlen, hogy a Szombat miért követi példájukat, és ha mégis miért rosszul. Szomory (Weisz) Dezső ugyanis soha nem létezett. Volt Szomory Dezső, akit eredetileg Weisz Mórnak hívtak.

5. A 38. oldalon valótlan, hogy Győrből egy deportáló szerelvényt tévesen Auschwitz helyett az ausztriai Strasshofba irányítottak. A győri gettót teljes egészében Auschwitzba vitték.

Várom a tanulmány folytatását, remélhetőleg további tár­gyi tévedések nélkül. Addig is maradok hűséges olvasójuk.

Varga Béla

1013 Feszty Árpád u. 4.

Címkék:1994-10

[popup][/popup]