Vegyi támadástól tartanak? “Bunkert” építenek Olmert háza alá

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2007. december 20. Speciális bunkerrel bővítik ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök jeruzsálemi otthonát arra az esetre, ha nukleáris vagy vegyi támadás érné a zsidó államot – írta a Jediót Ahronót című izraeli napilap.

A lapértesülés szerint munkások gödröket ásnak Olmert lakásánál, illetve megvastagítják a falakat és légtisztító berendezéseket szerelnek be. A kormányfő név nélkül nyilatkozó munkatársai azt mondták, hogy a munkások csak egy vastag beton falú és fém ablaktáblákkal ellátott “biztonságos szobával” bővítik ki a házat, és cáfolták, hogy bunker építése folyna.

Olmert lakásánál azután kezdődtek a munkálatok, hogy befejeződött a miniszterelnöki hivatal épülete alatti bunker felújítása. Egy Jeruzsálem elleni támadás esetén a miniszterek ebben a bunkerben gyűlhetnek össze tanácskozni.

A Jediót Ahronót arról is beszámolt, hogy az izraeli legfelsőbb katonai vezetők és a magas rangú kormányzati tisztviselők biztonsága érdekében egy hatalmas atombunker is épül több kilométerre Jeruzsálemtől, egy dombvidékes területen. A bunkert a tervek szerint alagutak fogják összekötni a fővárosi kormányzati hivatalok épületeivel. A munkálatok már több éve folynak, és várhatóan 2011-re fejeződnek be.

Izrael atomtámadással kapcsolatos félelmének hátterében elsősorban Irán áll. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök több alkalommal kijelentette, hogy Izraelt “le kell törölni a térképről”. Teherán azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál, ám Izrael attól tart, hogy a perzsa állam nukleáris fegyver előállítására törekszik.

[popup][/popup]