Varsóban vizsgálják a 68-as antiszemita kampányt

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 26. Lengyelországban ügyészségi vizsgálatot indítottak azzal a gyanúval, hogy az egykori állampárt tagjai fajgyűlöletet szító antiszemita nyilatkozataikkal idézték elő az 1960-as évek végén lengyel zsidók tömeges kivándorlását, jelentette be egy állami intézet csütörtökön.

Gyűlöletet szítottak a lódzi zsidó közösség ellen

  Wladyslaw Gomulka  
  Wladyslaw Gomulka  

Kiterjedt levéltári kutatások alapján a fasizmus és a kommunizmus bűntetteit vizsgáló (a magyar Állambiztonsági Levéltárak Történeti Hivatalának megfelelő) Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ügyészi részlege közölte: dokumentumok sokasága bizonyítja, hogy a kommunista vezetők 1968-69-ben nyilvános felhívásaikban gyűlöletet szítottak a közép-lengyelországi Lódz zsidó közösségének tagjaival szemben.

Az összegyűjtött dokumentumok fényében nem kétséges, hogy 1967 elején a párt legmagasabb szintű hatóságai kezdtek gyűlöletet szítani a zsidó származású lengyel állampolgárok ellen, ez áttevődött helyi szintekre, majd országossá vált.

Gomulka indította el az antiszemita kampányt

A párt akkori első titkára, Wladyslaw Gomulka 1967. június 19-i beszédében antiszemita kampányt indított el azzal a kijelentésével, hogy Lengyelországban létezik egy “imperialista-cionista ötödik hadoszlop”.

Gomulka beszédén felbuzdulva a kommunista párt lódzi vezetősége két anticionista füzetecskét adott ki A Cionizmus eredete, politikai jellege és lengyelellenes megnyilvánulásai, valamint A párt politikája és ellenfelei címmel.

A helyi pártvezetők voltak a fő felbujtók

Az ügyészek szerint a dokumentumok azt mutatják, hogy a lódzi pártvezetők voltak a fő felbujtói az ipari városban és környékén az antiszemita kampánynak, amelynek következtében üzletembereket, tudósokat és újságírókat távolítottak el munkahelyükről azután, hogy rájuk sütötték: zsidó gyökerekkel rendelkeznek vagy cionista nézeteket vallanak.

A közlemény szerint több mint 11 ezer zsidó származású lengyel folyamodott kivándorlási kérelemért az antiszemita kampány idején, ami drámai növekedést jelentett az 1960-as évek elejéhez képest.

Egyelőre nem történt vádemelés, és az ügyészek közölték, még dolgoznak azon, hogy azonosítsák az érintetteket. Fajgyűlölet szításáért Lengyelországban két évig terjedő börtönbüntetés jár.

(Forrás: Index)

[popup][/popup]