Vak és siket színészek társulata Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: KárpátInfó

2008. február 7. Amikor kialszanak a fények, a Nalaga’at társulat színészei öklükkel egymás kezét kezdik csapkodni – a jaffai színház nézőterén ülők nem egy avantgárd darab részesei: az izraeli vak és siket színészek játékát látják.

A világ első nem látó és nem halló színészekből verbuválódott professzionális színészcsoportjában csak hárman tudnak beszélni. A társulat egyik tagja képes meghallani, ha valaki egyenesen a fülébe kiabál, néhányuk pedig szemével is érzékel valamit a környező világból, de alapvetően mindannyian tapintással fejezik ki magukat és teremtenek kapcsolatot egymással.

Még bonyolultabbá teszi a helyzetüket, hogy a színészek közül sokan a volt Szovjetunióból emigráltak Izraelbe, ezért csupán az orosz jelbeszédet értik.

A társulat tagjainak többsége Usher-szindrómában szenved, azaz siketen született, de látását csak később veszítette el.

“Ez őrület, óriási feladat és öröm” – magyarázta Adina Tal, akinek hat éve véletlenül jutott eszébe a színházi társulat létrehozásának ötlete, amikor felkérték rá, hogy vezessen színészkurzust egy vak és siket csoportban.

“Ez is azt bizonyítja, hogy az emberi szellem számára nincsenek korlátok” – mondta lelkesen.

A csoport öt év alatt profi szintre fejlődött, fellépett az Egyesült Államokban és Európában is, és a közelmúltban a Tel-Avivtól délre fekvő Jaffa városában talált otthonra egy új színházban.

A Nalaga’at december óta telt házzal folyó előadása kabarét idéző show-műsor, amely az álmokról és a sérült emberek akadályozottságáról szól a tapintás, mimika, jelbeszéd és a muzsika nyelvén. A színészek méltóságukat megőrizve, humorosan festik le sötétségben és csöndben telő életüket.

A színház mellett egy Kérem, tapintsa meg elnevezésű központot is létrehoztak, amelyben nagy hangsúlyt kap a látogatók “beavatása”: a kávézóban siket pincér veszi fel a megrendelést, akivel jelbeszéddel lehet szót érteni, a koromsötét étteremben pedig vak személyzet ülteti le a vendégeket.

A Nalaga’at nem az egyetlen sérült csoport, amely hátrányaiból előnyt kovácsol: Belgiumban egy vak rendőri egység kifinomult hallásával segít a terroristák, kábítószer-kereskedők és gengszterek elfogásában. Ám az ilyen példák azért elég ritkák, a vak és siket emberek sok országban nagyon nehezen kapnak munkát, pedig a technika – a számítógép, internet, Braille-fordító szoftverek – segítsége már megkönnyítené munkába állásukat.

[popup][/popup]