Újra összeül az izraeli-vatikáni vegyes bizottság

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 18. Öt év szünet után május 21-én első alkalommal találkoznak a Vatikánban a Szentszék és Izrael képviselői, a Szentszék és Izrael Állam állandó kétoldalú munkabizottságának plenáris ülése keretében. 

Az utolsó általános ülést 2002. március 12-én tartották. A protokoll szerint a Szentszéki küldöttséget Pietro Parolin, az államokkal való kapcsolatok titkárhelyettese vezeti majd, olvasható az AsiaNews hírügynökség beszámolójában.

  Pietro Parolin  
  Pietro Parolin  

A közgyűlés sajátos feladata az lesz, hogy jelentős előrelépést érjen el az „átfogó szerződésről” folyó tárgyalásokban. Ez az egyezmény útvonalakat biztosítana a katolikus egyház izraeli tulajdonai biztonságának védelmére, megerősítené a történelmi adómentességeket, amelyeknek az egyház már Izrael állam megszületése előtt birtokában volt, és amelyeket az ENSZ döntése értelmében a Zsidó Államnak tiszteletben kell tartania. Ezt a „keretmegállapodást” az alapszerződés kívánja meg, amelyet Izrael 1993. december 30-án kötött meg a Szentszékkel. Ennek ellenére az erről folyó tárgyalások immár több mint 8 éve, 1999. március 11. óta húzódnak eredménytelenül.

(Forrás: Magyar Kurír)

[popup][/popup]