Újabb neonáci menetet tiltottak be Prágában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. május 6. A városi önkormányzat betiltotta egy neonáci csoport május 14-re, Izrael megalakulásának 60. évfordulójára tervezett menetelését Prágában. A döntést azzal indokolták, hogy a neonácik célja nem a megemlékezés, hanem a nemzetek és a vallások közti gyűlöletkeltés.

Betiltották a május 14-re tervezett neonáci menetet Prágában, mert az önkormányzat szerint a rendezvény valódi célja nem a kérvényben bejelentett megemlékezés, az igazi cél törvényellenes, és alkalmas a nemzeti, faji és vallási gyűlöletkeltésre a lakosság körében, közölte kedden Prágában a városi önkormányzat.

A Nemzeti Ellenállás elnevezésű neonáci szervezethez közel állók május 14-én egy felvonulásra kértek engedélyt, amelynek célja az Izrael állam megalakulásának 60. évfordulójáról való megemlékezés lett volna. A “zsidó származásúak” belvárosi menete az izraeli nagykövetség elé tervezett nagygyűléssel ért volna véget.

“Az önkormányzat úgy véli, hogy a rendezvény bejelentett célja nem fedi a valóságot. Az igazi cél törvényellenes, és alkalmas a nemzeti, faji és vallási gyűlöletkeltésre a lakosság körében” – tájékoztatta az újságírókat a döntés okáról Jirí Wolt prágai önkormányzati szóvivő.

Az izraeli nagykövetség székhelye melletti Badeni utcát ugyanakkor már korábban lefoglalta a prágai zsidó hitközség, amely május 14-én ott neonáciellenes tüntetést tart. A zsidó hitközség vezetése ezzel akar tiltakozni a jobboldali szélsőségesek egyre gyakoribb köztéri akciói ellen.

“Félő, hogy a két rendezvény résztvevői között nyílt összetűzésre, konfliktusra kerülhetne sor. Ezért a radikálisok menetét az önkormányzat betiltotta” – szögezte le Wolf.

Prágában legutóbb tavaly novemberben, a hírhedt náci kristályéjszaka évfordulója alkalmával voltak utcai zavargások és verekedések a neonácik, valamint az antifasiszták és az anarchisták között. A neonáciknak a nyugat-csehországi Pilsenbe tervezett menetét januárban a helyi önkormányzat betiltotta.

A prágai belügyminisztérium becslései szerint Csehországban mintegy 5-6 ezer aktív tagja van a különféle neonáci csoportosulásoknak.

[popup][/popup]