Újabb fotók és dokumentumok Anna Frankról

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 26. Több ezer eddig padláson tárolt fotót és levelet hozott nyilvánosságra Anna Frank unokatestvére. A szakértők szerint az új dokumentumokból még többet tudhatunk majd meg a tizenhat éves korában elhunyt zsidó lányról. Most június 25-én volt hatvan éve, hogy először kiadták Anna Frank naplóját.

  Anne Frank  
  Anne Frank  

A 82 éves Bernhard “Buddy” Elias évtizedekig őrizte a dokumentumokat svájci lakásának padlásán, írja a Guardian, és csak most, a hatvanadik évforduló alkalmából osztotta meg őket a nyilvánossággal, pontosabban az amszterdami Anna Frank Házzal. Ez az a napjainkban múzeumként működő lakás, ahol a kislány családja bujkált a második világháborúban, Hollandia náci megszállása alatt.

A közel 25 ezer dokumentum tartalmazza többek között Otto Frank, az apa levelét, melyben édesanyjának megírta, hogy két lánya, Anna és Margó, valamint felesége, Edit meghaltak a koncentrációs táborban. A levélhez annak idején naplórészleteket is csatolt az apa. Bernhard Elias által nyilvánosságra hozott dokumentumok között szerepel a nagymama válaszlevele is, valamint egy nemrégiben felfedezett fotó, melyen Anna Frank és nővére láthatók a strandon, 1937-ben.

Elias adományával immár szinte teljesnek mondható az amszterdami múzeum Frank családdal és Otto Frank háború utáni éveivel kapcsolatos történelmi anyagainak gyűjteménye. “Megindító pillanat ez számomra” – mondta Bernhard Elias, miközben átadta a dokumentumokat Hans Westrának, az Anna Frank Ház igazgatójának.

Anna Frank naplója

Anna Frank Frankfurtban született 1929-ben, majd a náci hatalomátvételkor, 1933-ban Amszterdamba költözött családjával. Anna ’45-ben halt meg tífuszban Bergen-Belsenben, két héttel a tábor felszabadítása előtt.

A család egyetlen túlélője Otto Frank volt, aki 1947. június 25-én adta ki lánya naplóját holland nyelven, háromezer példányban. A könyvet először németre, franciára és angolra fordították, majd az ötvenes évek végén magyarra is.

(Forrás: Index)

[popup][/popup]