Tel-avivi jogászprofesszor az igazságügyi minisztérium élén

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. Február Ehud Olmert izraeli kormányfő Daniel Friedmann tekintélyes jogászprofesszort, a tel-avivi egyetem jogi karának alapítóját jelölte a megüresedett igazságügy-miniszteri posztra, s a kabinet jóváhagyta kedden a jelölést.

   
     

A 71 esztendős Friedmann professzor Hájim Ramónt, Olmert kormányfő bizalmasát váltja fel a tisztségben. Ramónnak azért kellett távoznia a minisztérium éléről, mert egy fiatal katonanő panaszt tett ellene, mondván, hogy a miniszter erőszakkal megcsókolta egy a védelmi minisztérium által rendezett fogadáson. Egy izraeli bíróság a múlt héten elmarasztalta Ramónt szexuális zaklatás bűntettében. Az exminiszter azzal védekezett, hogy a 18 éves lány flörtölt vele, és beleegyezett a csókba, de a bíróság nem fogadta el védekezését. Ramón három évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Izraeli médiajelentések szerint Friedmann bírálja az izraeli legfelsőbb bíróságot, amiért az jogot formál magának a parlament által elfogadott törvények hatályon kívül helyezésére. Megfigyelők szerint nagy vitákat és politikai-jogi csatározásokat válthat ki ez a kérdés, ha Friedmann a miniszteri poszton is fenntartja azt az álláspontját, hogy a legfelsőbb bíróságnak nincs joga felülbírálni a kneszet döntéseit.

Friedmann kinevezésének véglegessé válásához még az is szükséges, hogy a kneszet áldását adja rá. A törvényhozók várhatólag már szerdán szavaznak róla.

(Forrás: STOP/MTI)

[popup][/popup]