Szombat Szalon Debrecenben

Írta: er- - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Április 25-én a Debreceni Hitközség kultúrtermében hatvan ember gyűlt össze, hogy a Szombat Szalon keretében folyóiratunk fiatal szerzőit meghallgassa. Seleanu Magdaléna haszid történeteket válogatott és fordított az alkalomra különös tekintettel a debreceni vonatkozásokra, s keletkezésük körülményeit vázolta. Szabó Veronika Abraham Reisen jiddis íróról beszélt, s egyperces novelláinak saját fordítását olvasta fel. Schweitzer Gábor előadásában 1848-as naplófeljegyzésekből, memoárokból vázolta fel a zsidók szerepvállalását a forradalomban, s az események korabeli visszhangját. Szántó T. Gábor Temetés című novelláját olvasta fel.

A Hitközség immár hagyományosnak számító vasárnap délutáni összejövetelén, a műsoron túl dr. Weisz György elnök emlékezett Jóm Háácmáutra, idézte Izrael Függetlenségi Nyilatkozata passzusait, méltatta a történelmi esemény jelentőségét s Deutsch László főrabbi rövid dróséját hallhatták még az egybegyűltek.

Öröm volt látni egy működő közösséget, mely képes fenntartani önmagát, s e tény nem csupán anyagi önállóságot jelent, de erkölcsi tartást s autonóm gondolkodást is biztosít híveinek. Ezt bizonyította a beszélgetés, mely a közelmúlt Landeszman-ügyéről, a magyarországi zsidó lét egyéb aktuális problémáiról, az ingatlan-visszaigénylés során tanúsított megfontolt és koncepciózus debreceni lépésekről s a zsidó szervezetek közötti együttműködés lehetőségéről folyt a vendéglátók és a vendégek között.

er-

Címkék:1993-06

[popup][/popup]