“Széles Gábor cikkét is Bayer írhatta”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: 168 óra

2008. március 29. / Juhász Éva, Kojer Attila, Túri Zsuzsa A Bayer Zsolt cikkével kapcsolatos botrány újabb fejezete: Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosa „Nyílt válasz” címen tett közzé írást lapjában. Ebben Ungváry Rudolf Népszabadságban megjelent cikkét, illetve ATV-beli szereplését jelöli meg a cikk egyértelmű okaként.

„Bayer Zsolttal lehet egyetérteni és nem egyetérteni. Lehet vele vitatkozni,” írja Széles, aki az ügy körüli botrányt, a több mint száz értelmiségi által jegyzett nyílt levelet boszorkányüldözésként, hajtóvadászatként jellemzi. Az aláírók véleményét – köztük Bodor Pálét – kérdeztük.

 

Fleck Zoltán, jogszociológus:
„Széles Gábor levelét egyrészt felháborítónak tartom, ugyanakkor nem lepődöm meg. Egy ilyen típusú szöveget nem abban a dimenzióban kell kezelni, hogy valaki egyetért-e vele vagy sem. A kérdés az: egyáltalán megjelenhet-e ilyesmi.”

Benedek István Gábor író, újságíró:
„Én a Magyar Hírlap 1968-as alapító tagja vagyok. Zsidó környezetből származom. Egyszerűen elhűlve olvastam Bayer Zsolttól ezt a minősíthetetlen gondolatot, ami a fasizmus és nácizmus legtökéletesebb megnyilatkozása. Teljesen elítélem, és ellene vagyok az egész gondolatmenetnek. Örülök, hogy a magyar társadalom ilyen formában reagált, mert úgy érzem, hogy ezt valóban nem a zsidóknak kell visszautasítania, hanem annak a magyar nemzetnek, mely közül 600 ezer zsidót kiválasztottak és deportáltak. Széles Gábor arcul csapta Eszterházy Pétertől kezdve mindazokat – így engem is –, akik tiltakoztak. Ki akar bújni a felelősség alól. Széles egy orbitális inszinuációt követett el. A vitának pedig van a párbajkódexben egy leírt szabálya. Nem hagyhatja a párbajt abba az, aki megsértette a másikat. Annak végig kell csinálnia a meccset. Széles Gábornak el kell viselnie, hogy a magyar társadalom fölzúdul ellene.”

Ludassy Mária filozófus, egyetemi tanár:
„Ungváry Rudolf nem írta és nem mondta, hogy hárommillió nyilas van az országban. Hozzátette: a konzervatív keresztény politikus pontosan tudja, hogy vice házmesterrel nem lehet szóba állni – ezt Antall József még tudta. Az aláírók veszélyérzetét talán megmagyarázza, hogy nem minden mai jobboldali politikusnál látjuk e világos elhatárolódást. Mint John Stuart Mill liberális követője én is úgy vélem, hogy minden nézettel vitatkozni kell, kivéve a náci nézeteket. Arról nem vagyok hajlandó vitatkozni, hogy embertársaim 10 vagy 20 százalékát kellett kiirtani. Egyébként Széles Gábor úrnak sikerült a régi Magyar Hírlap szabadelvű előfizetőitől – köztük tőlem is – megszabadulni.”

Csaplár Vilmos, író:
„Én is, és Széles Gábor is (akivel együtt nőttem fel Újpesten), olyan emberek utódai vagyunk, akik asszisztáltak ahhoz, ami 1944-ben történt a zsidókkal Magyarországon, ezért nem szabad sértődősnek lennünk. Annál inkább, mert az elmúlt évtizedekben elmaradt ennek közéleti megemésztése. Abban egyetértek Széles Gáborral, hogy erről lenne mit vitatkozni. Bayer Zsolt teljesen más téma. Ő magáénak akarja azt a „történelmi érdemet,” hogy újra legalizálja az antiszemitizmust a közbeszéd szintjén – erről viszont nincs mit vitatkozni.”

Iványi Gábor, metodista lelkész:
„Széles Gábor reakciója elfogadhatatlan. Ő dönti el milyen arcot választ a Magyar Hírlap szerkesztőségi kollektívájába. Bayer Zsolt felismerte Ungváry írásában azt, hogy szélsőséges személyisége nemkívánatossá válhat a jobboldal hatalomra kerülése esetén. Ezért „futkározik a medence körül”. Ungváry elegánsan ironikus hangvételét és Bayer Zsolt gyűlölködő, antiszemita kijelentéseit nem lehet egy napon említeni. Országos napilap nem engedhet meg magának ilyen hangnemet.”

Bodor Pál (Diurnus), újságíró:
„Az antiszemitizmus új honi vitájában hörgésnyi újdonság sincs. Stílusában sem! Széles Gábor cikkét is Bayer írhatta, bután. Bayer Zsolt őrjöngése – pariban magyarfaló liberális mondatokkal? Ez reváns? Széles lezárná a vitát, holott nem a lapjában: a lapjáról folyik. Ő nem, tán a holtak zárhatnák le.(Nem zsidó: rajongón magyar, négy predikátumos székely nemes nagyapámat ölték meg a nyilasok.) Kivel vitatkozzam pariban? Szélessel? Aki megengedi, hogy Bayer Zsolt „netán félreérthetően, akár sértőn” fogalmazott?! Nem lőtt elég pontosan?

[popup][/popup]