Sokoldalú segítség a megkéselt kislánynak

Írta: Róbert Péter - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Olvasóink jól ismerik az év elejének szomorú szenzációját, a skinheadek által megtámadott kőbányai zsidó kislány sorsát. Simonyi Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület vezetőségi tagja annak idején és azóta is sokat tett a sértett érdekében. A durva és aljas támadás megmozgatta az áldozatkészséget.

Zoltai Gusztáv, a Hitközség ügyvezető igazgatója néhány hétre az Anna Frank Gimnázium Kollégiumában szállásolta el a kislányt, és segített repülőjegyet szerezni az édesanyának, aki kis fizetésű ápolónő és az áldozat középiskolás húgának, hogy a család Izraelben pihenje ki a megrázkódtatást.

Schwartz Sándor az IKV részéről a 25 m2-es szoba-konyha rendbe hozásánál segédkezett. Szántó György, a Carmel étterem vezetője hetente egyszer ingyen látta vendégül a családot. Fischer György pszichológus foglalkozott a gyermekekkel. Mose Jahoda igazgató a Joint részéről hozzájárult a 3 hónapos izraeli tartózkodás költségeihez. Tordai Péter ruhakereskedő kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosított számukra. Szigeti András tanár olyan sikeresen korrepetálta a kisebbik leányt, hogy pár hónap alatt két jegyet javított matematikából. Adományok érkeztek, összesen mintegy 100000 forint értékben. Ortodox adományozók havi 2000 forintot küldenek a családnak, eddig névtelenül. Mégis többre lenne szükség.

Simonyi Péter szerint a Magyarországon keresztül utazó orosz altja idején is látszott, hogy az áldozatkészség nem halt ki, ám aránylag szűk körű. 300 ember aktivizálható csak, a többség struccpolitikát folytat. Amikor felkerestem a zsidó szervezeteket segítségért, sokat kérdeztek és keveset adtak. Pedig a család nagyon rossz helyzetben volt. A kislány bűnjelként lefoglalt véres télikabátját csak tavasszal adta vissza a rendőrség.”

A család most is nagyon nehéz körülmények között él, szeretnék kőbányai lakásukat elcserélni. A megtámadott idősebb kislány orvosi egyetemre készül. Jó tanuló, de mivel szakközépiskolás, szükség lenne a felkészítésére.

További adományokra van szükség! Kérjük azokat a LEUMI Hitel Bank Rt., 1052 Budapest, Bárczy István u. 5-5. címére, az Egyenlőség Alapítvány ״MICVE” alszámlájára elküldeni. A számlaszám: LHB 103 382. Az adomány leírható az adóalapból!

Róbert Péter

*

Október 13-án reggel a lakásból kilépve a korábbi sértett egy horogkereszttel ״díszített”, filctollal írott levelet talált az ajtó előtt, melynek végén ez állt: „Mi nem hagyunk befejezetlen munkát.” A levél e pillanatban a Budapesti Rendőrkapitányság Ifjúságvédelmi Osztályának birtokában van.

 

Címkék:1993-11

[popup][/popup]