Simon Peresz – Izrael kilencedik köztársasági elnöke

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Gadó János / 2007. június A Kneszetben, a szavazás második fordulója során 83-an szavaztak a veterán politikus mellett és 23-an ellene. Az első fordulóban még viszonylag jól szereplő riválisok a második körben – talán tiszteletből – visszaléptek Peresz javára, aki így, 83 éves korában kezdheti meg hétéves elnöki periódusát.

  Simon Peresz  
  Simon Peresz (Forrás: Jerusalem Post)  

Az „izraeli médiában „legnagyobb vesztesként” is aposztrofált Peresz az állam alapítása óta részt vesz a politikában. Egy ideig Ben Gurion miniszterelnök egyik bizalmasa volt. 48 esztendeje megszakítás nélkül képviselő a Kneszetben, minden fontos állami tisztséget betöltött már, de választást nyernie eddig egyszer sem sikerült. Kétszer is volt az ország miniszterelnöke, de koalíciós alkuk eredményeképpen. Utoljára Jichak Rabin meggyilkolása után vette át ezt a hivatalt, de a rákövetkező választásokon vereséget szenvedett a Likud színeiben ellene induló Benjamin Netanjahutól.

Három évvel ezelőtt indult először az elnökválasztáson, de akkor a keleti, vallásos zsidóság pártja, a Sasz szembefordult vele, és a nála jóval csekélyebb súlyú – Iránból származó – Mose Kacavot juttatta az államfői székbe. A Kacav ellen felhozott szexuális zaklatás vádja nyitotta meg végül Peresz előtt a kaput a legmagasabb – noha inkább csak reprezentatív, valóságos hatalommal nem járó – közjogi méltóság hivatala felé. Ezuttal a Sasz párt szellemi vezetője, az idős Ovadja Joszéf rabbi, Peresz mellett tette le a voksot. (Ebben talán szerepe volt annak is, hogy a Gázai kivonulás idején Peresz otthagyta a Munkapártot és az Ariel Saron által újonnan alapított, középjobb Kadmia párthoz csatlakozott.)

A mindig is „békegalambként” ismert Peresz azon kevés izraeli politikusok egyike, akiket a második intifáda legsötétebb éveiben sem taszított el magától az – inkább a palesztinok felé húzó – nyugat-európai közvélemény. Az európai szocialista mozgalom nagy öregjei között tartják számon, aki mindig megőrizte jó viszonyát angol, francia, holland, stb. elvbarátaival. Az időről időre súlyos bűnökkel vádolt Izraelnek pedig nagy szüksége van egy „jó arcra”, egy nyugaton is elfogadott politikusra, aki képes lenne javítani országa imázsát. Ha ez egyáltalán lehetséges, akkor az 1994-ben Nobel békedíjjal kitüntetett politikus erre a feladatra alkalmas.

Az 1923-ban született Simon Peresz gyerekkorában alijázott. Három gyereke, nyolc unokája és két dédunokája van.

 

Címkék:2007-06

[popup][/popup]