Shakespeare valójában egy zsidó nő volt?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Infórádió

2008. május 28. Már nem először kérdőjelezik meg William Shakespeare szerzőségét, ám egy amatőr kutató eddig ismeretlen elmélettel bővítette a mítoszok listáját: azt állítja, hogy a reneszánsz kori angol drámaíró valójában egy olasz zsidó költőnő volt.

Amelia Bassano Lanier – John Hudson amatőr Shakespeare-kutató szerint valójában így hívják azoknak a drámáknak a szerzőjét, amelyeket mindenhol úgy tanítanak és olvasnak, mint a világhírű reneszánsz kori író műveit.

Az olasz származású Bassano Angliában élt, és ezideáig arról volt híres az irodalmárok körében, hogy ő az első nő, aki verseskötetet jelentetett meg 1611-ben. John Hudson szerint viszont ennél jóval többet ért el: ő ugyanis a Shakespeare-nek tulajdonított színdarabok valódi szerzője.

A kutató egy színházi társulatot is alapított a Sötét Hölgy Színdarabjai néven, hogy az előadásokon keresztül bizonyítsa be a drámák valódi jelentését – ahogy Bassano eredetileg megírta őket.

Hudson teóriáját elsősorban Bassano életkörülményeire alapozza: az olasz származású költőnő életének történései ugyanis szerinte jobban beleillenek az eredetileg Shakespeare-nek tulajdonított szövegek tartalmába.

A kutató ezen kívül technikai hasonlóságokat is felfedezett a Bassano költeményeinek és Shakespeare drámáinak nyelvezete között.

Hudson pedig nem tudatlan sarlatán, több tekintélyes akadémiai intézetnél szerzett tudományos fokozatot.

[popup][/popup]