Sarkozy kényelmes győzelmet aratott

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 6. Az exit pollok szerint Nicolas Sarkozyra 53, míg Ségolène Royalra a franciák 46 százalék adta az elnökválasztás második fordulójában. Sarkozy ünnepel, Royal elismerte vereségét.

  Sarkozy, Royal  
  Nicolas Sarkozy és Ségoléne Royal (Fotó: AFP)  

A BVA, az IPOS és a Sofres belga közvéleménykutatók által készített exit pollok hasonló, a jobboldali jelölt 52-54 százalékos győzelmét jelzik, olvasható az RTBF belga televízió honlapján. A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint a szavazáson a jogosultak 85,04 százaléka vett részt. Franciaországban az exit pollok eredményét a kampánycsend végéig nem lehet nyilvánosságra hozni, de a belga médiákra nem vonatkozik a francia szabályozás.

Összecsapásoktól tartva mozgósították a párizsi rohamrendőröket. A CNN felvételei szerint a Bastille téren már könnygázt is bevetettek, a rendőri akció előtt a “Sarkozy fasiszta” kiáltásokkal felvonuló fiatalok tüzijátékrakétákat lőttek a rohamrendőrök felé. A téren 400-450 fiatal gyülekezett, valószínűleg olyanok, akiket Sarkozy még belügyminiszterként lecsőcselékezett a 2005. végi zavargások idején.

Kisebb összezördülés volt Lyonban is. A város központjában 500 baloldali tüntető gyűlt össze, akik Royal veresége miatt tüntetnek. A Reuters riportere szerint az UMP Rajna-parti rendezvényére tartottak, de a rendőröknek 21.30-kor már sikerült megállítaniuk a tüntetőket. Az UMP rendezvénye rendben folytatódott.

Royal szerint valami történt

Chirac 10 éves elnöksége után ismét konzervatív elnök, a a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) jelöltje irányíthatja Franciaországot. Bár hivatalos eredmény még nincs, Sarkozyék ünnepelnek, Segolene Royal pedig elismerte a vereséget.

“Valami történt, és ezt már nem lehet megállítnai” – mondta Ségolène Royal miután elismerte vereségét, és azt kívánta Sarkozynek, sikerüljön teljesíteni a feladatát. “Őrizzük meg az erőnket, amit ebben a kampányban szereztünk!” – tette hozzá. Azt is kijelentette, továbbra is eltökélt abban, hogy a farncia baloldalt megújítsa.

Biztos vagyok abban, hogy amit elkezdtünk, annak meg lesz a gyümölcse Franciaország számára“. Mint mondta, ebben továbbra is számít támogatóira, akik a vereség ellenére nem tűntek elkeseredettnek beszéde alatt. Lehet elhitték Royalnak, hogy “értékeink végül győzni fognak“.

Sarkozy visszaadná, amit kapott

Most eljött az idő, hogy visszaadhatom Franciaországnak, amit ő adott nekem” – mondta Nicolas Sarkozy. “Nagy dicsőség számomra, hogy a franciák szemében méltó vagyok arra, hogy vezessem az országukat“. Köszönetet nyilvánított családjának, barátainak, híveinek és mindazoknak, akik támogatták.

  Sarkozy szavazó  
  Sarkozy szavazó (Fotó: AFP)  

Franciaország az Egyesült Államok barátja, és “mindig mellettük fogunk állni” – jelentette ki Sarkozy, ami egyben szakítást is jelent Chirac különutas francia külpolitikájával. Sarkozyről tudni lehetett, hogy a francia elittel szemben atlantista – George W. Bush a külföldi államfők közül elsőként gratulált győzelméhez.

Sarkozy Royalnak is üzent: “Tisztelem őt a gondolatai miatt, amelyekben megannyi francia magára ismert. Tisztelni madame Royalt annyi mint tisztelni több millió franciát, akik rá szavaztak. A politikai küzdelem, a véleménykülönbségek ellenére számomra csak egy Franciország létezik“. “Egy győzelem van, és ez a demokráciáé” – zárta mondandóját.

Sarkozy győzelméhez a választások meglepetésembere, az első fordulóban harmadik helyen végzó François Bayrou is gratulált. “A vesztesek és a győztesek is egyformán felelősek az országért” – tette hozzá jókivánságaihoz a centrista jelölt.

Kemény reformok vagy kemény kéz?

Most, hogy megnyerte a választásokat, Sarkozy komoly problémákkal nézhet szembe, hiszen Franciaország nincs jó állapotban. A legfontosabb probléma a munkanélküliség és a muzulmánok integrációja. Az előbbi megoldása problémát jelenthet az utóbbira is. Nicolas Sarkozynek pedig két arca van. Az egyik, amit a kampányban Londonban mutatott meg az ott lakó franciáknak, liberális gazdasági reformokat hirdet, ezek pedig akár fel is emelhetnék a külvárosi gettók lakóit. A másik, a belsőhasználatú azonban nem sok jót ígér a muzulmánoknak. A liberalizmust szitokszónak tekintő franciákhoz szólva ugyanis Sarkozy szigorú bevándorlási politikát és keménykezű rendőrséget ígért. Most, hogy nyert, kibújhat az álarc mögül.

Azt kapják, amit megérdemelnek

Sarkozy győzelme azonnali összeborulást hozott a jobboldalon. Jacques Chirac is megbékélet utódjával és sikerekben gazdag munkát kívánt neki, és legnagyobb pártbeli riválisa, Dominique de Villepin kormányfő is sietve gratulált győzelméhez. Pedig Villepin egy ideig utódesélyes volt, Chirac legalábbis jobban örült volna a színtelen-szagtalan kormányfő jelölésének.

A szélsőjobboldal vezérét azonban nem sikerült meggyőzni. “Franciaország egy újabb szocialista kataztrófa ellen szavazott“, de mégis illúzió lenne azt hini, hogy Franciaország a jó politikai útra lépett, vélekedett Jean-Marie le Pen. “A választók olyan elnököt kapnak, amilyet megérdemelnek” – tette hozzá le Pen, aki kételkedik abban, hogy Sarkozy betartja ígéreteit a francia nemzeti identitás kérdésében.

(Forrás: Index)

[popup][/popup]