Sarkozy: Izrael “tegyen néhány gesztust” a közel-keleti békéért

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Kezdeményező fellépést kér Izraeltől a francia elnök
Forrás: Népszava Online

2007. október 22. Franciaország azt kéri Izraeltől, legyen kezdeményező és “tegyen néhány gesztust” a palesztinokkal folytatott tárgyalásokon – mondta Nicolas Sarkozy francia elnök a Párizsban tárgyaló izraeli miniszterelnöknek.

   
  Nocolas Sarkozy  

A két vezető áttekintette az iráni nukleáris program kérdéseit, valamint annak az Egyesült Államok által kezdeményezett közel-keleti békekonferenciának az előkészületeit, amelyre a tervek szerint novemberben vagy decemberben kerül sor a marylandi Annapolisban.

Sarkozy elnök szóvivője, David Martinon azonban nem árult el részleteket arról, hogy Franciaország pontosan milyen gesztusokat vár Izraeltől. Mint mondta, Sarkozy és Ehud Olmert kormányfő megvitatták Jeruzsálem státusának problémáját, a palesztin menekültek kérdését és más témákat. A találkozón a francia elnök úgy vélekedett, hogy “amíg Izrael állam biztonsága garantálva van, addig kezdeményezésre késznek kell mutatkoznia, és meg kell próbálnia néhány gesztust tenni” – mondta Martinon.

Irán kapcsán a szóvivő azt mondta: “Elfogadhatatlan, akár Franciaország, akár Izrael számára, hogy Irán nukleáris fegyverre tegyen szert”. Franciaország Iránnal kapcsolatos álláspontja keményebbé vált, amióta májusban Sarkozy foglalta el az államfői posztot. Az elnöki hivatal azóta azt mondja, gyanúja szerint Irán atombombát akar építeni, s keményebb szankciókat szorgalmaz a teheráni vezetéssel szemben. A tervek szerint Ehud Olmert a nap folyamán találkozik még Francois Fillon miniszterelnökkel és a franciaországi zsidó közösség képviselőivel, kedden pedig Londonba utazik tovább, ahol Gordon Brown brit kormányfővel tárgyal.

[popup][/popup]