Rolf Mengele: apám volt a Sátán

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Bors

2008. május 3. “Több mint hatvan évvel a háború vége után még mindig felfoghatatlan, hogy apám miket művelt Auschwitzban. A Sátán volt ő, soha nem sikerült a személyiségében rejlő kettősséget megfejtenem” – így nyilatkozott apjáról Rolf Mengele, aki életében először adott interjút – egy izraeli lapnak.

A 64 éves férfi Dél-Németországban dolgozik ügyvédként, három gyermeke van, eddig zárkózott életet élt, lefényképezni most sem engedte magát, sőt, mint kiderült, felesége nevét is felvette, hogy ne találjanak rá. Az újság mégis megtalálta és szóra bírta, Rolf ekkor bevallotta: apja Dél- Amerikában töltött évei alatt is tartották a kapcsolatot, noha számos titkosszolgálat – elsősorban az izraeli Moszad – állandóan a nyomában volt, és mindenhol figyelték.” Nem árulhattam el, hol van, végső soron mégiscsak az apám volt” – jellemezte a faramuci helyzetet. “Persze, egyfelől Josef Mengele fia vagyok, másrészről azonban nem ismerem az apa-fiú kapcsolatot, hiszen egymástól távol éltünk – mondta az újságírónak Ralf.

Elmondása szerint személyesen kétszer találkozott apjával, 12 és 16 éves korában, Brazíliában, ahol apja, a Halál Angyala egy villában lakott. “Azt hittem, mesél majd, miket művelt Auschwitzban, de nem beszélt, sőt tagadta, hogy embertelen kísérleteket végzett volna. Dühös volt rám, mert tömeggyilkosnak tartottam. ” A férfi azt is elmesélte, hogy apja a legkisebb megbánást sem tanúsította tetteivel kapcsolatban.

*

Tengerbe fulladt a Halál Angyala
Josef Mengelét 1943-ban nevezte ki Hitler az auschwitzi haláltábor vezetőorvosává, a háború végéig végezte szörnyű kísérleteit cigányokon és zsidókon. A túlélők elmondása szerint Mengele előszeretettel operált ki embriókat nőből, és az emberi torzulások minden válfaja érdekelte. A háború után évekig Németországban bujkált, majd Dél-Amerikába menekült, először Argentínában, Paraguay-ban majd Braziliában telepedett le. 1979-ben a São Paulo-i strandon fulladt a tengerbe, ám a 29 évvel ezelőtti halálhírét ma is sokan kacsának tartják

[popup][/popup]