Riadó a párizsi könyvvásáron

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. március 16.

Kiürítették vasárnap a párizsi könyvvásár helyszínét – közölte az AFP francia hírügynökség. A négynapos irodalmi eseményen ebben az évben az izraeli írókat ünneplik, a muzulmánok bojkottja ellenére.

A szervezők kirendelték a látogatókat a francia fővárosban tartott kiállításról. Erre biztonsági ellenőrzés miatt volt szükség, de további részleteket nem árultak el – mondta az AFP helyszíni tudósítója.

Több arab és muzulmán ország küldöttei bojkottálják a könyvvásárt, mert az a zsidó állam megalapításának 60. évfordulója alkalmából izraeli szerzőket hívott az eseményre. A pénteken kezdődött vásár 39 izraeli vendége között van Amos Oz, David Grossman és Avraham B. Yehoshua is.

 

***

 

Soha nem őrizték ennyire a párizsi könyvvásárt – Izrael a díszvendég

Forrás: STOP

2008. március 14. Az évente megrendezett párizsi könyvvásár (“könyvszalon”) nem szokott politikai esemény lenni, de most azzá vált abból adódóan, hogy idén Izrael a kulturális rendezvény díszvendége, és Simon Peresz izraeli államfő nyitotta meg csütörtökön ötnapos franciaországi látogatásának utolsó hivatalos programjaként.

A közel-keleti feszültség rátelepedett a kulturális esemény kezdetére: az Iszlám Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezet (ISESCO)felhívására számos arab ország bojkottálja a március 19-ig tartó tekintélyes rendezvényt. Az ISESCO szerint Izrael “nem érdemli meg a megtiszteltetést”, miközben “állandó ostrom alatt tartja a palesztin népet”. Mások között Irán, Marokkó, Algéria, Szaúd-Arábia, Tunézia és Libanon is eleget tett a bojkottfelhívásnak.

Peresz utalt megnyitó beszédében erre a magatartásra, név nélkül bírálva azokat, akik “bojkottálják a bölcsességet”. “Akik könyveket akarnak égetni, bojkottálni akarják a bölcsességet, akadályozni akarják a gondolkodást, önmagukat ítélik vakságra és szabadságuk elvesztésére ” – mondta.

Serge Eyrolles szervező fájdalmas fejleménynek nevezte az esemény átpolitizálását. “Nem Izraelt hívtuk meg, hanem az izraeli irodalmat” – mondta. (Izrael abból az alkalomból lett most a párizsi könyvszalon díszvendége, hogy az idén hatvan éves a zsidó állam.)

A francia hatóságok erős biztonsági őrizet alá helyezték a máskor alig biztosított rendezvény Párizs déli peremén lévő helyszínét és annak környékét.

[popup][/popup]