Ötven év sportja

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

Ötven év sportja

Az államalapítás fél évszázados törté­netére emlékező kiadványok között je­lent meg egy sportról szóló könyv. A bevezetőben olvasható: „Tükröt tar­tunk olvasóink elé: a 225 oldalon adott lehetőséget felhasználva mutatjuk be az ország sportéletét, fejlődését, ered­ményeit, kudarcait…”

A könyv 13 ezernél több sportoló és sportvezető nevét sorolja fel. A legna­gyobb nemzetközi sikert egy hölgy, Jael Arad érte el, aki az 1992-es barcelonai olimpián cselgáncsban ezüstérmes lett, ugyanakkor a férfiak között Oren Szmádzsá dzsúdóban szerzett harmadik he­lyet. A legutóbbi, 1996-os olimpián At­lantában Gal Friedman vitorlázásban ju­tott bronzéremhez.

Az album két oldalon emlékezik az olimpiák leggyászosabb napjára: 1972. szeptember 5-én Münchenben arab ter­roristák beszivárogtak az olimpiai faluba, behatoltak az izraeli sportolók szállására, és tizenegy izraeli sportolót, illetve veze­tőt meggyilkoltak.

Számos magyar név is szerepel a könyvben. Méltatja mindenekelőtt Keleti Ágnest, aki magyar színekben hatszoros olimpiai bajnokságot nyert, s 1956 után ő teremtette meg Izraelben a minőségi női tornát Mándi Gyula a Puskás-féle arany­csapat mesteredzője volt, 1954 júniusá­ban átvette az izraeli labdarúgó-válogatott irányítását. A könyvben szerepel Ejál Berkovits izraeli válogatott labdarúgó, a Manchester United egyik sztárja, akinek nagy­szülei Tatabányáról kerültek Izraelbe.

Magyar focicsapat először még a brit mandátum alatt járt Tel-Avivban: az MTK. Kapitánya Hidegkúti Jenő volt.

A kiadvány felidézi a „zsidó olimpiák” történetét. Az első makkábiára 1932-ben került sor Tel-Avivban, amelyre 14 or­szágból 390 sportoló érkezett, majd az iz­raeli sport jövőjével foglalkozva megál­lapítja, hogy az orosz alija sok tehetséges sportolót hozott az országba. Többségük a jövő ígérete. Általuk nemzetközi sike­rek várhatók birkózásban, vívásban, jégkorongban is. A futószámokban az Etió­piából származók jelentenek ígéretet.

Címkék:1999-03

[popup][/popup]