Ortodox feministák folyamatos harca

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Február közepén Manhattanben konferencia zajlott az ortodoxia és a feminizmus kapcsolatáról. A harédi világ ismerői közül sokan úgy vélik, az ortodoxia forradalmát a nők fogják kirobbantani. Sok nő ugyanis úgy akar ortodox maradni, hogy közben ragaszkodik a női egyenjogúsághoz is. Haviva Ner-David, – aki nemrég megjelent önéletrajzi könyvében arról számol be, miként jutott el feminista létére a rabbidiplomáig – imasálat és szemlélőrojtot (ciceszt) visel, és rabbinikus funkciót kíván betölteni, amihez egy izraeli ortodox rabbinál folytat tanulmányokat. Ner-David szerint :„Lehet, hogy az idők változtak, de a férfiak azon vágya, hogy a nőket ellenőrzésük alatt tartsák, nem…” Az Ortodox Zsidó Feminista Szövetség vezetője, Blu Greenberg a könyvhöz írt előszavában úgy vélekedik, hogy női ortodox rabbik léte „valamikor a következő évtizedben” realitás lesz. Az ortodox nők egyenjogúságának elfogadottsága azonban még az un. centrista ortodoxia (ma így hívják a modern ortodoxiát Amerikában) körében sem egyértelmű. A mozgalom fő intézménye, a Yeshiva University kebelében működő Rabbiképző Szeminárium rabbijai néhány évvel ezelőtt rendeletben tiltották meg a női imacsoportokat. Ugyanakkor az egyetem egy másik intézménye, a Stern College for Women már a rákövetkező héten bejelentette, hogy új posztgraduális intézményt hoz létre nők számára, mely a magasabb szintű Tóra-tanulmányokkal foglalkozna.

Az Ortodox Zsidó Közösségek Uniója (O.U.) nevű szervezet már létrehozott egy felsőfokú női tanintézményt. Az O.U. elnöke, Mandell Ganchrow szerint az ortodox feminizmus kifejezés „a helyi angol nyelvű zsidó sajtó terméke…Mi nem használjuk azt a szót, hogy ‘feminizmus'”.

Stephen Dworken rabbi, a (centrista) amerikai Ortodox Rabbinikus Tanács ügyvezető alelnöke szerint a nők sok mindenben már haladást értek el, de rabbiknak nem nevezhetik magukat, mert „a halachikus közösség sohasem fogadná ezt el, mint normatív gyakorlatot”.

Ugyanakkor, az ortodox feminizmust „belülről” is bírálják. Erica Brown, egy ortodox Biblia-tudós véleménye szerint a mozgalom rendkívül introvertált, ezért nem igazán hatékony. Ner-David azonban magabiztos, hiszen szerinte sok nő „küzd ugyanazokkal a problémákkal, mint én”.


Címkék:2000-06

[popup][/popup]