Ombudsman vizsgálja az SS-ruhás igazgatót

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

MTI

2008. június 5. Hivatalból vizsgálatot indít az oktatási jogok miniszteri biztosa a tordasi iskola igazgatóválasztása ügyében. Erről Aáry-Tamás Lajos nyilatkozott, miután találkozott a Történelemtanárok Egyletének elnökével, aki sürgős választ kért tőle az ügyben. A történelemtanárok szervezete mellett a biztost megkeresték helyiek, tordasiak, szülők is.

Aáry-Tamás Lajos elmondta: a rendelkezésre álló információk alapján úgy döntött, hogy hivatalból vizsgálja az ügyet. Megnézi, sérült-e valakinek a joga, s hogy az oktatásról szóló jogszabályok adnak-e megfelelő garanciát arra: ma Magyarországon egy náci ne lehessen állami iskolában igazgató.

A Tordas és Gyúró társult intézményeként működő tordasi iskola munkáját augusztus 1-től Kosaras Péter Ákos hadtörténész, középiskolai tanár irányítaná, aki az interneten tavaly SS-egyenruhában volt látható.

Juhász Csaba, Tordas független polgármestere múlt szombaton elmondta: a Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény jövendő vezetője mindkét érintett település képviselő-testületében megkapta a szükséges számú szavazatot, azaz a minősített többséget. Kosaras Péter Ákos személye megosztotta a falut, a szülők képviselői a községháza előtt bejelentett demonstrációt tartottak, s petícióban kérték a képviselőket, hogy alaposan fontolják meg a döntést.

Kosaras Péter Ákos korábban a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatóhelyetteseként dolgozott. Tavaly júniusban került fel az internetre az a kép, amelyen SS-egyenruhában volt látható. Akkor azt mondta, az egyenruhát egy történelmi játék kedvéért, hagyományőrző táborban öltötte fel. Az ügy kirobbanását követően felmentették a beosztásából az egyházi iskolában, majd a munkaviszonya is megszűnt.

[popup][/popup]