Olvasóink írják

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Ösztöndíj az USA-ból

A CITY UNIVERSITY of NEW YORK ROSENTHAL INTÉZETÉNEK a vészkorszak tanulmányozására létesült J. and O. WINTER ALAPÍTVÁNYA az 1993-94-es akadémiai évre 15 ösztöndíjat adományozott magyarországi vészkorszak-kutatók részére. Az alábbiakban közöljük az ösztöndíjasok nevét és kutatásaik tárgyát, amelyet RANDOLPH L. BRAHAM professzor, az intézet igazgatója küldött el szerkesztőségünknek.

Dénes Zsuzsanna: A Nemzetközi Vöröskereszt kórháza a budapesti gettóban; Erős Ferenc: A Holocaust utáni második generáció vizsgálata Magyarországon, Izraelben és Svédországban; Gáspár Ferenc: Adalékok a magyarországi zsidó munkaszolgálat történetéhez a második világháború időszakában; Hernádi Miklós: A New York i magyar zsidók irattári anyagainak áttekintése; Horák Magdolna: A magyar értelmiség veszteségei az 1940-es években; Kálmán János: A Holocaust. Az állami tömeggyilkosság születése. Egy társadalomelméleti értelmezés kísérlete; Karsai László: Vádirat a nácizmus ellen V., VI. kötet; Kőbányai János: A minjan (mélyinterjú a zsinagógába járó kilenc személlyel és önmagával); Molnár Judit: Vádirat a fasizmus ellen V., VI. kötet; Pelle János: Vérvád a XX. században. Antiszemitizmus a Holocaust után; Pető Katalin: A trauma öröklődése egy népben; Ságvári Ágnes: Útmutató a Holocaust magyarországi forrásaihoz; Szita Szabolcs: Magyar zsidó munkaszolgálatosok az 1938-45-ös években; Vadász Ferenc: Önéletrajz-regényrészlet Zsidó büntetőszázad Kisvárdán 1942-43 telén; Virág Teréz: A Holocaust-szindróma megjelenése a túlélők leszármazottainál.

Az 1994-95-ös tanulmányi év ösztöndíjairól rövidesen megjelennek a hirdetmények. Bővebb információt Randolph L. Braham professzor ad a The Rosenthal Institute for Holocaust, CUNY Graduate School, 33 West 42nd Street New York N.Y. 1-0036 USA címén.

 

Címkék:1993-06

[popup][/popup]