Olmert megy, a béketárgyalás marad

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

MTI

2008. június 3. Az izraeli kormányfővel kapcsolatos korrupciós vádak nem érintik az izraeli-palesztin béketárgyalásokat – erről igyekezett biztosítani Ehud Olmert, a zsidó állam miniszterelnöke Mahmúd Abbász palesztin elnököt kettejük újabb megbeszélésén, hétfőn Jeruzsálemben.

   
  Ehud Olmert és Mahmúd Abbász (MTI)  

„A folyamat folytatódik” – szögezte le Olmert szóvivője, hozzátéve: főnöke a találkozón újból azt javasolta, hogy még az év vége előtt próbáljanak egyezségre jutni a palesztin államiságról. A szóvivő szerint a hétfői találkozón történt előrelépés, de részleteket nem közölt.

Olmertet azzal vádolják, hogy pénzt fogadott el egy üzletembertől. Azonban mindketten cáfolják, hogy bármi törvénytelent tettek volna, s Olmert egyelőre nem hajlandó lemondani. A miniszterelnökhöz közel álló, s név nélkül nyilatkozó tisztségviselők szerint Olmertnek most az a taktikája, hogy folytatja a béketárgyalásokat, mintha mi sem történt volna, s reméli, hogy a korrupciós ügyben indított nyomozás végül nem vezet vádemeléshez ellene.

Ugyanakkor szakértők szerint nincs kizárva, hogy a politikai válság mégis kikényszeríti az előrehozott választások kiírását: ez pedig nyilván megszakítaná a tavaly novemberben kezdődött béketárgyalások folyamatát. Már csak azért is, mert Olmert már közölte: ha mégis vád alá helyezik, akkor lemond tisztségéről.

A palesztin-izraeli békefolyamat egyik legfőbb gátja az izraeli telepítéspolitika. Abbász még a találkozó előtt közölte, hogy a zsidó telepek bővítése (ideértve a vasárnap bejelentett új tervet, miszerint Jeruzsálem közelében újabb 900 épületet húznának fel) veszélyezteti a tárgyalások sikerét. „Ha Izrael nem állítja le ezeket a tevékenységeket, nehéz lesz politikai rendezésre jutni” – közölte Abbász közvetlenül az újabb tárgyalási forduló előtt. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig hétfőn egy közleményben „mélységes aggodalommal” szólt az új izraeli telepítési tervekről, leszögezve: azok ellentétesek a nemzetközi joggal. A washingtoni Fehér Ház pedig óva intette a zsidó állam vezetését attól, hogy valóban megépítsék a tervbe vett 884 új otthont, mondván: az ilyen lépések csak szítják a feszültségeket a palesztinokkal.

A palesztin-izraeli rendezésre vonatkozó 2003-as nemzetközi „útiterv” az izraeli telepítési politika leállítását követeli azokon a megszállt területeken, ahol a palesztinok saját államukat akarják létrehozni. Az izraeli vezetés vasárnap mégis újabb terveket jelentett be – egyes megfigyelők szerint azzal a hátsó szándékkal, hogy így Olmert biztosítsa saját maga számára az ultraortodox Sasz párt támogatását.

Az Egyesült Államok a palesztin-izraeli béketárgyalások legfőbb ösztönzőjének számít, s Olmert a palesztin elnökkel folytatott találkozója után Washingtonba utazik, ahol szerdán majd George Bush amerikai elnökkel találkozik.

[popup][/popup]