Nyilasok gyújtogattak Újlipótvárosban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság

2008. április 6 / Czene Gábor A Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg elnevezésű csoport vállalta magára az egyik újlipótvárosi jegyiroda ellen elkövetett Molotov-koktélos támadást.

“Vegyem meg máshol a fasiszta jegyeimet!” – panaszolta el egy névtelenségbe burkolózó lány a világhálón, milyen szavakkal akadályozták meg vásárlását a Hollán Ernő utcai Broadway jegyirodában. A lány – az általa közölt verzió szerint – a Hungarica nevű “hazafias” együttes koncertjére akart jegyet venni, de kiszolgálás helyett lefasisztázták, a panaszkönyvet kitépték a kezéből és kivezették az üzletből. (A zenei életben viszonylag új szereplőnek számító Hungarica énekese a Romantikus Erőszak szkinhedegyüttes frontembere.)

Az eset két hete történt. Az internet szélsőjobbos bugyraiban addig-addig fortyogott az indulat a “magyarellenes megnyilvánulás” miatt, amíg a verbális gyalázkodást és a zsidózó-cigányozó fenyegetéseket tettek követték: e hét elején, hétfőről keddre virradóra Molotov-koktélt dobtak az irodába. A helyiség kiégett, tönkrementek a bútorok és a számítógépek. “Szép volt, fiúk!” – lelkesedett honlapján a Tomcat néven elhíresült blogger. A Kuruc.info tegnapi híradása szerint a gyújtogatást a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg vállalta magára. Nincs miért mosolyogni: a komikus elnevezésű csoporthoz több hasonló terrorakció elkövetése fűződik.

A jegyirodában folyik a helyreállítás: aki átélt már lakásfelújítást, el tudja képzelni, milyen állapotok uralkodnak. Kovács Zoltánnak, az iroda ügyvezetőjének és tulajdonosának amúgy egészen más információi vannak az előzményekről, mint a panaszkodó vásárlónak. Előrebocsátotta: irodája nem szelektál, minden olyan eseményre árul jegyet, amelyre a koncertszervező hálózattól megbízást kap. Szó nincs tehát arról, hogy munkatársai ne akarták volna kiszolgálni a lányt. Kovács Zoltán elmondása szerint a konfliktus máshonnan fakadt: a lány érezhetően személyes sértésnek vette, hogy az eladók nem ismerik a szóban forgó Hungarica együttest, és keresgélni kezdenek a számítógépen, hogy megtalálják, melyik koncertre gondol. A lány azon is felkapta a vizet, hogy a jegyáron felül – a szokott tarifának megfelelően – százforintos kezelési költséget kérnek tőle. Vita kezdődött, de – mondta Kovács Zoltán – az sem igaz, hogy megtagadták volna tőle a panaszkönyvet. Annyira nem, hogy a lány be is írta a sérelmét. Valótlan nevet és címet adott meg, de inkognitóját nem tudta megőrizni: a jegyiroda munkatársai a rendőrségen mutatott fotók egyikén felismerték. Azóta már a lányt is kihallgatta, a panaszkönyvet pedig bizonyítékként lefoglalta a rendőrség.

Az interneten terjed egy levél, amely fekete nadrágot és bomberdzsekit viselő (értsd: szélsőjobboldali) ifjakat toboroz. A terv az, hogy hétfőn demonstratív módon egyszerre több százan mennek az újlipótvárosi irodába, és jegyet kérnek a Kárpátia együttes egyik budapesti koncertjére.

Kovács Zoltán reméli, hogy az üzlet hétfőn már nyitva lesz, ám a tömeges vásárlás nehézségekbe fog ütközni. A bolt nem nagyobb húsz négyzetméternél. A másik gond: a Kárpátia honlapja tájékoztatást ad arról, hogy a kérdéses koncertre hol lehet jegyet vásárolni, de a Hollán Ernő utcai üzletet nem jelöli meg. Sőt: erre az eseményre jegyirodákban egyáltalán nem, csak némelyik könyvesboltban lehet befizetni. Ettől még Kovács Zoltán szívesen látja a vevőket, biztosra veszi, hogy a sok más rendezvény között mindenki megtalálja a neki tetszőt. Az üzletvezető szeretné, ha végre elcsitulnának az indulatok.

[popup][/popup]