Netanjahu nem jön a Fidesz kongresszusra

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 10. A Fidesz-közeli sajtó lelkesen röpítette szét a hírt, mely szerint a párt május végi tisztújító kongresszusának vendége lesz Benjamin Netanjahu, Izrael volt miniszterelnöke. A hír azonban kevesebb, mint egy napig élt: az Index.hu szerint Büchler András, a budapesti izraeli nagykövetség sajtótitkára csütörtökön délután jelezte, hogy Netajahu várhatóan sűrű programja miatt lemondta az amúgy is csak néhány órásra tervezett látogatást.

  Benjamin Netanjahu  
  Benjamin Netanjahu  

A Fidesz számára kapóra jött volna, hogy Benjamin Netanjahu már rég rábólintott egy budapesti pártkongresszusi vendégszereplésre. Az izraeli Likud párt egykori miniszterelnöke díszvendég lett volna Orbán Viktor pártelnöki újraválasztásán, de ötödször sem jött össze.

A Fidesz május 19-20-i tisztújító kongresszusán a megszokott európai politikus gárda mellé szokatlan húzással Benjamin Netanjahut hívták meg a szervezők. Az egykori izraeli kormányfőnek az Index információi szerint már rég érvényes meghívása volt az ellenzéki párt vezetésétől. Eszerint már négy alkalommal invitálták Budapestre, de eddig valamennyi próbálkozás meghiúsult. Netanjahu most is feltételesen mondott igent, a Heti Válasz azonban szerdán nyilvánosságra hozta a kongresszusi meghívást. Az Index információi szerint az izraeli kormányválság miatt csütörtökön viszont véglegessé vált, hogy megint csak hiába várták a Likud politikusát.

A Fidesznél mindenki azt emelte ki, hogy Netanjahu meghívása természetes következménye a két párt között az Orbán-kormány idején kialakult jó viszonynak. “Bibivel (Benjamin Netanjahu közismert beceneve) nagyon jóízűeket beszélgettek” – mondta az egyik neve elhallgatását kérő politikus a Fidesz-elnök izraeli látogatására utalva.

Több fideszes megerősítette viszont, hogy Izrael volt miniszterelnökének vendégszereplése nem csupán a párt külföldi támogatóinak listáját bővítette volna. Netanjahu demonstratív fellépése a Fidesz oldalán ugyanis komoly érv lehetett volna a kormányoldal által hangoztatott antiszemitizmus-vádakkal szemben.

(Forrás: Index, MNO,)

[popup][/popup]