Népirtás Auschwitzban: nézze meg az 1942-ről készített videót!

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Múlt-Kor

2008. június 25. A TV-history e heti, szabadon megtekinthető epizódja 1942-be kalauzol, amikor a német vezetés megfogalmazta a 11 milliós európai zsidóság megsemmisítésének szándékát – ezzel kezdetét vette az “Endlösung”, a végső megoldás a zsidó nép kiirtására.

Nézze meg a videót!

Az év elején a Wannsee-i titkos konferencián született döntés a végső megoldásról, az európai zsidóság kiirtásáról. Májusban megindult az auschwitzi tömeges megsemmisítés, ekkor 1500 lengyel zsidót öltek meg. A kérdés rendezésével megbízottHeydrichet májusban Prágában egy merényletben megölték. A program ennek ellenére folytatódott. A birodalmon belül Roland Freisler lett a vésztörvényszék elnöke, leleplezték a Rote Kapelle csoportot, amely a vádak szerint információkat továbbított a Szovjetuniónak.

Hitler 45. irányelvének kiadása arról rendelkezett, hogy a német csapatoknak egyidejűleg kell elfoglalni Sztálingrádot, a Kaukázus vidékét és Leningrádot. Paulus csapatait azonban november végén körülzárták Sztálingrádnál. A német és olasz csapatok Bariziában megadták magukat a briteknek, ám alig három hét múlva Rommel előretört. Októberben Montgomery ellentámadást indított El-Alameinnél, amelyhez kapcsolódva Marokkóban és Algériában partraszálltak a szövetséges csapatok.

A japánok az év elején elfoglalták Manilát, a Midway-szigeteknél vívott küzdelem azonban fordulatot hozott. A washingtoni nyilatkozatban 25 állam fogadta el az 1941. évi Atlanti Chartát.

Január eleje nagyszabású megtorló akciót hozott a Bácskában, amelynek során a magyar csendőri és katonai alakulatok mészárlást rendeztek az Újvidéken. Közfelkiáltással kormányzóhelyettessé választották Horthy Istvánt, aki azonban augusztusban rejtélyes körülmények között repülőbaleset áldozata lett. a kormányzó lemondatta Bárdossyt, utódja Kállay Miklós lett.

A 2. magyar hadsereget áprilistól a keleti frontra szállították. Hadat üzentünk az Egyesült Államoknak. Életbe léptették egész Magyarországon a légvédelmi készültséget. Folyamatosan szigorodtak a zsidókat korlátozó rendelkezések, majd novemberbenmunkaszolgálatra köteleztek minden 18-48 év közötti zsidó férfit. Februárban megindult az illegális Kommunisták Magyarországi Pártjának lapja, a Szabad Nép. A Magyar Történelmi Emlékbizottság március 15-én koszorúzott és tüntetett.

1942-ben született Mohammed Ali bokszoló, Terry Jones komikus, Lou Reed énekes, Aretha Franklin énekesnő, Michael York színész, Mike Newell filmrendező, Barry Levinson filmrendező, Valentyin Lebegyev űrhajós, Roger Ebert kritikus, Harrison Ford színész, Isabel Allende író, Larry Flynt lapkiadó, Moammar Al Kadhafi diktátor, Sólyom László köztársasági elnök, Stephen Hawking fizikus, Sztevanovity Zorán énekes, Bujtor István színész, Paul McCartney zenész, Halász Judit színész, Bikácsy Gergely kritikus, Nádas Péter író, Medgyessy Péter politikus, Martin Scorsese filmrendező, Jimi Hendrix gitáros. Az év híres halottja volt Carole Lombard színésznő, Stefan Zweig író, Cornelius Vanderbilt III feltaláló, Robert Musil író, Móricz Zsigmond író.

[popup][/popup]