Német jóvátétel tisztázódik egy félreértés?

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Magyarországon a nácizmus sok áldozata és károsultja értetlenül vette tudomásul, hogy megint kimaradnak a német jóvátételből, holott az egyesült Németország folytatja a kárpótlást, ám furcsamód kizárólag olyanok javára, akik nem eredeti hazájukban élnek.

A megütközést az okozta, hogy tavaly novemberben a német kormány és a Németországgal szemben támasztott zsidó anyagi igényekkel foglalkozó konferencia (közkeletű néven a Claims Conference, vagyis a hontalanná vált náciüldözöttek érdekeit érvényesesítő egyik nemzetközi szervezet) megállapodott: most januárban kezdődő jelentkezés alapján 1995. augusztus 1-től havi 500 német márka járadékot kapnak a nácizmus azon áldozatai, akik bizonyítani tudják, hogy legalább hat hónapot voltak koncentrációs táborban, vagy legalább 18 hónapig voltak gettóban, vagy legalább 18 hónapig bujkáltak embertelen körülmények között. Azokon kívül, akik eddig semmiféle kárpótlást nem kaptak, ez vonatkozik azokra is, akik már kaptak minimális, rendszerint egyszeri kártérítést, ám nem vonatkozik mindazokra, akik a német jóvátételi törvény, vagy a kapcsolódó izraeli törvény értelmében már kapnak rendszeres nyugdíjat, és főleg nem vonatkozik azokra, akik nem hagyták el eredeti hazájukat, vagy visszatértek oda. A novemberi megállapodásra a német kormány 1999-ig 975 millió márkát utal ki, a Claims Conference pedig 30-40 ezer igénylőre számít világszerte.

Magyarországon, ahol viszonylag többen vannak a náciüldözések más hazát nem választott túlélői, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségében a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága így foglalt állást az MTI érdeklődésére: „A nácik és más fasiszták minden áldozatának jár kártérítés, és ez nem függhet sem a szenvedés időtartamától, sem mostani lakhelyüktől. Becslésünk szerint ezen az alapon és saját jogon 30-50 ezer túlélő zsidó, körülbelül 10 ezer cigány és néhány ezer politikai üldözött lehet ma jogosult tovább i kártérítésre Magyarországon. Minden jogosult igényét támogatjuk, és úgy véljük, hogy az egyesülés folytán Németországnak törlesztenie kell még fennálló adósságát.”

Címkék:1993-03

[popup][/popup]