Nagydíj Gergely Ágnesnek

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 22. Az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elnöke és Gyertyánfy Péter főigazgató az idén második alkalommal kiosztott Artisjus Irodalmi Nagydíj és Irodalmi díjak kitüntetettjeit június 22-én mutatta be a nagyközönségnek az ARTISJUS létrejöttének 100. évét ünneplő sajtótájékoztatón az Egyesület székházában.

  Gergely Ágnes  
  Gergely Ágnes  

A 3 000 000 Ft-os pénzdíjjal járó Artisjus Irodalmi nagydíjat Gergely Ágnes nyerte el, az Irodalmi Díjban idén hét ember részesült: Aczél Géza, Buda Ferenc, Fodor Ákos, Géczi János, Háy János, Kiss Judit Ágnes és Kiss Ottó. Az irodalmi díj egyfajta ösztöndíjként működik, egyszerre elismerése az eddigi életműnek és ösztönzés a folytatásra: egy éven át havi 150.000 Ft támogatásban részesítik a díjat elnyert szerzőket.

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat az előző év kiemelkedő teljesítményéért adják ki: az első évben Ferencz Győző részesült a díjban kiváló Radnóti-monográfiájáért, az idei évben Gergely Ágnes Összegyűjtött verseiért kapta az elismerést.

A díjat a szakmai véleményező bizottság ajánlása alapján a kuratórium ítéli oda: a kuratórium tagjai Gönczöl Katalin, Kovács Gábor és Rátóti Zoltán. A véleményező bizottság tagjai heten vannak: az első év döntnökei egy személyben változtak az idei évben. A tagokat a kuratórium tagjai és az alapító ARTISJUS képviselői választották. Az idén az ARTISJUS képviseletében Fábri Péter, valamint a előző évi Nagydíjban részesült Ferencz Győző, Reményi József Tamás, Takács Ferenc, Vathy Zsuzsa, Zalán Tibor és Boldizsár Ildikó vettek részt a véleményező bizottság munkájában. Jövőre Ferencz Győző helyét Gergely Ágnes veszi át.

A véleményező bizottság ajánlását a kuratórium módosíthatja, azonban erre az eddig eltelt két évben nem került sor.

(Forrás: www.litera.hu)

[popup][/popup]