“Mocskos zsidók!” “Gyurcsány, takarodj!”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Összefoglaló a tüntetésről – A tüntetők megsebesítették a Reuters, a Népszabadság és a Népszava fotósát

Népszava
2007.10.23.
Hétfőn este kilenc óra tájban a rendőrök kiszorították a tüntetők egy részét a budapesti operaház környékéről, ahol eközben tartott az október 23-ai ünnepi megemlékezés, s beszédet mondott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A mintegy kétezer tüntető este fél nyolc tájban indult a Magyar Önvédelmi Mozgalom Szabadság téri demonstrációjáról az operaház felé. A menetet a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György a “miénk a város, miénk az utca, halál az izraeli vízágyúkra” szavakkal szólította fel a Szabadság téren arra, hogy vonuljanak az operaházhoz.  

   
  “Fegyverbe” – tüntetők a Szabadság téren (Fotó: Huszti István, index  

A rendőrség már korábban lezárta az operaház környékét. Az Andrássy út a Bajcsy-Zsilinszky úttól az Oktogonig zárva volt, csakúgy, mint az oda vezető mellékutcák. A Nagymező utcánál a rendőrök könnygázgránátot vetettek be a demonstrálók ellen, akik viszont Molotov-koktélt dobtak az ugyancsak ott lévő vízágyúra. Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtatók többsége arcát kendővel és sállal eltakarta, miközben sörös üvegekkel dobálták útközben az autókat, illetve a házak falait.
A tömeg hosszasan skandálta, hogy “Mocskos zsidók”, Gyurcsány, takarodj”, és “Fegyverbe”, miközben arra biztatták az őket ablakból néző embereket, hogy csatlakozzanak a menethez. A Zichy Jenő utcában a tüntetők parkoló autókkal zárták el az utat. A demonstrálók egy rendőrt megdobtak Molotov-koktéllal, akinek védőruhája meggyulladt. Társai oltották el a lángoló ruhát. A Molotov-koktélokkal dobálták a vízágyúkat is, és az egyik vízágyú ki is gyulladt. A tüntetők tömege egy idő után kettévált, s egy részük a Nyugati tér irányába, másik részük pedig a Hold utca irányába vonult. A tüntetők egy részét a Nyugati térre szorították a rendőrök, a demonstrálók egy kis csoportja a Széna tér felé indult, többen az Oktogon irányába hagyták el a helyszínt.
A Margit híd pesti hídfője és a Nyugati tér között egy időre leállt a villamosközlekedés is. A rendőrök helikopterről is figyelték az eseményeket.
Az ATV és a Hírt TV tudósítása szerint a rendőrök Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét elfogták és megbilincselték. Később a BRFK szóvivője, Tafferner Éva megerősítette Toroczkai elfogását.

   
  Autókat döntöttek fel – (Fotó: Barakonyi Szabolcs, index)  

A harcok közben megsérült a Reuters brit hírügynökség fotósa, akihez mentőt hívtak. A Reuters fotósát üvegpalackkal dobták fejbe a tüntetők, a sebét össze kellett varrni. A Népszabadság és a Népszava fotóriporterét is megsebesítették a tüntetők üvegekkel. A rendőrség tájékoztatása szerint a tömegoszlatásnál gumilövedéket nem, csak vízágyút és könnygázgránátot alkalmazott.

 

[popup][/popup]