Messiás a zsidó történelemben

Írta: R.A. - Rovat: Archívum, Hagyomány

Egy régi orosz történet szerint egy szegény zsidónak a hitközség havi egy rubelt adott azért, hogy a zsidó minden hajnalban kimenjen a dombtetőre és ott várjon napnyugtáig. A dolga az volt, hogy üdvözölje a messiást, ha megérkezik. Amikor megkérdezik tőle, hogy tetszik a munka, ezt válaszolja: „A fizetés nem sok, de kellemes, állandó elfoglaltság.”

A mosiah (messiás) héber szó 39 alkalommal jelenik meg a Szentírásban és főleg Izrael és Júda királyaira vonatkozik. Jelentése felkent. A Szentírás görög fordításában a görög szó (khrisztosz) ugyancsak felkentet jelent.

A rabbinikus hagyomány öt dolgot állít a messiásról: Dávid király leszármazottja lesz; Izrael országán fog uralkodni; összegyűjti a világon szerteszórt zsidóságot Izraelbe (ez a kibuc galujot); minden zsidóval betartatja a Tóra törvényeit; békét hoz az egész világnak.

A keresztények már 2000 éve elfogadták a khrisztoszt, mint az emberiség megváltóját. A zsidóság ezt mindig is elutasította. Miért? Mert a keresztény khrisztosz nem hozta el a világbékét.

Amikor a zsidók fellázadtak a római uralom ellen, sok zsidó megváltóként tisztelte és követte halálba vezérét, akinek neve Simon Bar-Kohba volt. Az eredmény katasztrofális lett: a zsidók megsemmisítő vereséget szenvedtek Betarnál 135-ben.

1665-ben Izmirben tűnt fel Sabatáj Cví, a török zsidó, aki messiásnak kiáltotta ki magát és várta, hogy a török szultán átadja neki (az akkor török kézen lévő) Palesztinát. De Sabatájnak csalódnia kellett: a szultán kivégzéssel fenyegette meg és Sabatáj a világszerte élő követőinek nagy megdöbbenésére áttért az iszlám hitre. Ennek ellenére ma is vannak Törökországban, akik messiásként tisztelik. Bár a modern kor reformzsidósága nem hisz a messiásban, az ortodoxia és a messianizmus sosem állt nagyon távol egymástól. Az ortodoxia Izraelben is találkozott a messianizmussal: főleg a néhai Avraham Jichak Kuk rabbi vallásos és cionista követői várják a zsidók megváltóját. 1967 júniusában a hatnapos háború (és a Siratófal birtokba vétele) volt az az esemény, amely kiváltotta a messianizmus izraeli újraéledését, ezúttal cionista mezben.

R.A.

 

Címkék:1993-12

[popup][/popup]