Merkel nem tiltaná be a német neonáci pártot

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2007. november 01. A német kancellár, Angela Merkel csütörtökön hűvösen reagált az újabb felszólításokra, hogy tiltsák be a neonáci Nemzeti Demokrata Pártot (NPD). A kancellár szerint a szélsőségek ellen a politika színterén kell küzdeni.

   
  Angela Merkel  

A szélsőjobboldal problémája nem oldható meg azáltal, hogy betiltjuk az NPD-t – jelentette ki Merkel a Juedische Allgemeine című zsidó hetilapnak. Öt szociáldemokrata tartományi miniszter szerdán munkacsoportot alapított, hogy az NPD betiltásáért lobbizzon.

A szociáldemokraták Merkel koalíciós partnerei. A betiltás mellett van Berlin polgármestere, Klaus Wowereit is, több más prominens német politikus társaságában.

A szélsőjobboldali NPD-nek nincs mandátuma a német parlamentben, de a helyi, önkormányzati politikában szerzett hídfőállásokat az elmúlt években, többek között Nyugat-Pomerániában és Saxony-ban. Az Alkotmánybírósághoz benyújtott kérés a betiltására 2003-ban megbukott kétéves harc után. Merkel emlékeztetett erre, hozzátéve, hogy egy hasonló bukott kísérlet rossz üzenetet hordozna.

[popup][/popup]