Merkel: a liberális demokrácia Európa legfőbb értéke

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 10. A keresztény-zsidó értékrendből gyökerező liberális demokráciát nevezte Európa legfőbb megvédendő értékének a német kormányfő. Ugyanakkor szokatlanul élesen fogalmazott az iszlám szélsőségesekkel és az őket támogató országokkal szemben.

  Angela Merkel  
  Angela Merkel  

A tutzingeni evangélikus akadémia évfordulós ünnepségén Angela Merkel ugyanakkor szokatlanul élesen fogalmazott azokkal szemben, akik a nyugati demokrácia adta lehetőségeit, a szabadságot arra használják, hogy e demokráciát szétzúzzák, a szabadságot felszámolják. Konkrétan az iszlám szélsőségesekre és az őket támogató országokra utalt.

Ilyen országnak nevezte meg Iránt, amelynek vezetői szerinte azáltal, hogy Izrael megsemmisítésére biztatnak és tagadják a Holocaust megtörténtét, a nyugati liberalizmust pedig halálos ellenségnek tekintik, nem méltóak rá, hogy a demokráciákon belüli és azok közötti normák alapján tárgyaljanak velük. Az iszlámisták és más szélsőségesek intoleranciájával szemben tehát nulla toleranciával kell viseltetnünk – tehát nem szabad megtűrni őket – mondta a kancellár asszony.

Ugyanakkor a politikai, világnézeti ellenfelek közötti türelem, a másként gondolkodással, a mássággal szembeni tolerancia gyakorlását tartja a mindenáron megőrzendő európai értéknek Németország kancellárja, amint ez vasárnap elmondott beszédéből egyértelműen kiderült.

Zentai Péter (Berlin)

(Forrás: www.radio.hu)

[popup][/popup]