Megtették tétjeiket

Írta: sz. k. - Rovat: Archívum, Gazdaság

Iskolából a játékasztal mellé

Izraelben a szerencsejátékot törvény tiltja, talán ezzel magyarázható, ha külföldi útján az izraeli turista nagy kedvvel keresi föl a meglátogatott ország játéktermeit. Ha eléggé gazdag, akkor bizony játszik is, ha pedig még annál is gazdagabb, akkor megvásárolja az egész kaszinót.

Így történt ez Blilious Ezra úr esetében is, aki a Stargide ltd. tulajdonosaként a legnagyobb tulajdonrészét szerezte a legújabb budapesti kaszinónak. Igaz, a történet ennél jóval bonyolultabb volt, hiszen a Várkert-Kioszk felújítása során tulajdoni viták, sőt perek is megelőzték a tényleges építőmesteri munkákat, mindazonáltal az eset úgy tűnik szerencsés véget ér.

Tavaszi számunkban hírt adtunk már az előkészületekről, azóta a felújítás rekordidő tíz hónap alatt teljesen elkészült. Amint felvételeink is tanúsítják, már a belső berendezés is a helyére került, és amire e sorok napvilágot látnak, már a megnyitón is túl lesznek. Hirsch Katalin elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a csillártól a bútorig, a szőnyegektől a játékasztalokig minden a legdrágább, legmárkásabb termék, ahogyan az a környezethez illik. A házban 21 játékgép van, ugyanannyi asztal működik, ami már önmagában szerencsét sejtet, hiszen a 21 a játékban is nyerő szám.

A földszinten és a galériákon lenyűgöző a berendezés, igaz, a kapun belépőt addigra már kellőképpen elkápráztatta az épület előtti, gyönyörűen rendbe hozott park és a bejáratok fölött, eredeti pompájában helyreállított freskók szépsége. Az emeleti étterem kínálatában a francia konyha ízei dominálnak.

A végéhez közeledő építkezésről megtudtuk, hogy a tulajdonosok számára az első pillanattól kezdve szinte kézenfekvő volt, hogy a Várkert-Kioszkból kaszinót alakítsanak. Blilious Ezrát már akkor magával ragadta szépsége, amikor magyar felesége révén először meglátta az akkor még csövesek búvótanyájául szolgáló épületet. A csodás, neoreneszánsz palotát csakis ilyen színvonalon lehetett újjépíteni, hiszen az nem csupán műemlék, de a világörökség része is, a rekonstrukció pedig, mint meggyőződhettünk róla, nemcsak küllemében, de funkciójával való összhangjában is tökéletesen sikerült.

A kaszinó ügyvezető igazgatója, Ron Kuperberg majd másfél évtizede került az üzletágba, mint elmondotta, a hadsereg és a Tel-Aviv-i egyetemi évek után az Egyesült Államokba került, és egy évi utazgatás után a Carnival Cruise Lines cég egyik hajóján kezdett dolgozni. E vállalatról annyit kell tudni, hogy a Bahamákon található legnagyobb játékkaszinó az ő tulajdonuk. Ron Kuperberg fokról fokra haladva, krupié, felügyelő menedzserasszisztens, majd menedzser lett, ezt követően pedig a Crystal Palace – a Karib szigetek legnagyobb, 1550 szobás szállodakomplexummal egybeépült kaszinójának – nemzetközi marketing igazgatója lett. Budapesti jelenlétéről megtudtuk, van egy saját cége is, amely kimondottan azzal foglalkozik, hogy Kelet-Európábán játékkaszinókat hozzon létre. Az említett országok közül azért esett elsőként Budapestre a választásuk, mert úgy vélték, itt található Európa egyik legszebb épülete, amelyből Európa legszebb kaszinóját lehetett létrehozni. Amikor további terveiről kérdeztük, elmondta, hogy a következő állomás Románia lesz, ahol három – Constantta, Bukarest, Sinaia – városban is szemeltek már ki megfelelő palotát. Mivel ez kevéssé volt elképzelhető, hiszen Romániában hihetetlenül nagy a szegénység, az igazgató színes fotókat terített elém.

A képek akár Svájcban is készülhettek volna – mondja –, ám ez mégis Románia. A meseszép paloták, tágas termeikkel, teraszaikkal, fényűző berendezésükkel a világ leggazdagabb felén is megállnák helyüket. Mint megtudtuk, a békeidőkben ezek jól ismert szórakozóhelyek voltak, most pedig, hogy Romániában épp indul a privatizáció, még aránylag olcsó áron hozzájuk lehet jutni.

A fotók mesevilágából visszatérve a nem kevésbé meseszerű pompás budapesti kaszinóba, a leendő alkalmazottakról érdeklődtünk. Mint kiderült, az izraeli kaszinó a nyáron saját krupié-iskolát indított, ahol önmaga számára képezi a leendő munkatársakat. Ebben az iskolában olyan szakemberek oktatnak, akik 15-20 éves gyakorlattal a hátuk mögött a világ legnevesebb kaszinóiban szerezték tudásukat. A megszabott tematikán kívül saját tapasztalataikat is átadják tanítványaiknak, akik zömében 20 év körüli, magyar fiatalok. A 46 újonc között sok a hölgy, a jelentkezőknek csaknem a fele. A tanfolyam elvégzése után így jó néhány munkahely teremtődik a helybéliek számára, illetve elkezdődtek már a tárgyalások, hogy egy részüket külföldi kaszinókban is munkához segítik.

A felvételi követelmény az angol nyelv ismerete volt, hiszen az oktatás angol nyelven folyt, ugyanakkor az itt végzett szakembertől elvárják, hogy intelligenciával, jó megjelenéssel, kézügyességgel és kommunikációs készséggel rendelkezzen (nem utolsósorban pedig nem árt, ha átlagon felüli stressztűrő képességet mondhat magáénak). A három hónap alatt erre tréninglehetőségek is adódnak, bár a tananyag lényege mégis a játékoknak, a vaskos szabálykönyveknek az alapos megtanulása. A tanulás jó alkalom az ismerkedésre is. A három hónap alatt mindenkit megfigyeltek, még apró részleteket is, hogyan öltözik, hogyan viselkedik. Elég idő állt rendelkezésre, hogy a záróvizsgáig mindenkiről kiderüljön, alkalmas-e a választott hivatásra.

sz. k.

Részletek az étlapról

Hideg előételekSzezonsaláta

Lazacrózsák szürke kaviárral

Marinírozott bárányfilé Ratatoille-eszenciával

Hideg libamájkompozíció

LevesekLazackrémleves

Derített halleves á la Pot-Au-Feu

Ökör uszály leves bécsiesen

Zöldségerőleves

Meleg előételekTengeri halakból készült lasagne

Chablis-mártásban

Languszta serpenyőben finom zöldségkörettel

Csigás rétes fűszermártással

Házitészta vargányagombával

FőételekIllatosított rózsaszín bárányfilé

Töltött fürj kelbimbóágyban

Bélszínszelet töltött articsókával

Töltött borjúérmék finom füvekkel

DesszertHabbal sült palacsinta forró meggyel

Mango Charlotte szederöntettel

Egzotikus gyümölcssaláta napi sorbettel

Gambler’s desszerttányér

 

Címkék:1992-11

[popup][/popup]