Megnyílt az új Izrael Operaház

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael, Zene

TEL-AVIVBAN Arturo Toscanini vezényletével 1937-ben mu­tatkozott be a Filharmóniai Zenekar, azóta zenei központ a város. 1947-ben Edis de Philipe énekesnő létrehozott egy operaházat is, de olyan színpaddal, amely csak kevés szereplős művek bemutatására volt alkalmas, kicsi volt a nézőtér befogadóképessége is, bár olyan énekeseknek is ugró­deszkaként szolgált, mint Placido Domingo. 1982-ben alkalmatlansága, méltatlan körülményei miatt bezárták, majd rövidesen megkezdődött egy új operaház tervezése – amelyik Izraelben megfelel a mi Állami Operaházunk rangjának -, helyét pedig a Golda-művészközpontban jelölték ki, egy hangversenyekre alkalmas épülettel a városi könyvtárral és a tel-avivi múzeummal egyetemben.

Muzsikát szerető néhány személy 1987-ben megalakította a tel-avivi ope­rabarátok egyesületét, hogy adományo­zással és adománygyűjtéssel kiegé­szítse az állami büdzséből és a város pénzeiből felépülő operaház beruhá­zási, majd működési költségeit. Három­százan kezdték, ma az egyesületnek 13 000 tagja van.

Miközben az építkezés folyt, szer­vezték a társulatot is. Művészeti vezetőnek Jehuda Winklert nevezték ki, a Jeruzsálemi Szimfonikusok irányítóját, aki fiatal énekeseket, koreográfusokat, díszlettervezőket szerződtetett, és rövidesen különféle he­lyeken már előadásokat is tartottak. Winkler a későbbi előadások sikerét az énekkar kiválasztásában látta, mert azt tartja, hogy szólószá­mokra lehet jeles szemé­lyeket szerződtetni, de a kó­rus az állandó. Szerencsés időben végezte a kiválasz­tást, mert akkor érkeztek a legtöbben a volt SZU-ból, közöttük számos énekes, zenész, olyanok is, akik szülőföldjükön a különböző városok operaházaiban veze­tő művészek voltak.

AZ ÉPÜLET gyorsan emelkedett. Föld­szintje és két emelete 1500 néző befogadására alkalmas, az ülőhelyeket úgy tervezték, hogy min­denhonnan teljességében lássák a szín­padot, amit hatalmas, és a legkorsze­rűbb technikával mozgatnak és világí­tanak meg. Ami pedig a legfontosabb: akusztikája felveszi a versenyt a jelen­leg legjobb hangú operaházakéval. Külseje részben egyenes vonalú, részben körívű, homlokzata égszínkék, és összképe sokakat a ma divatos osztrák zsidó, Hundertwasser stílusára em­lékeztet.

A NAGY TÁRSADALMI ese­ményt jelentő megnyitóra a múlt év október 24-én került sor Muszorgszkij Borisz Godunovját mutatták be. A címszerepet a Grúziából származó Paata Burhaladze énekelte, a német Johannes Schaff rendezte. Azóta nemcsak ez az opera szerepel a mű­soron, hanem premierje volt Gounod Faustjának, Verdi Nabuccójának és Rossini Sevillai borbélyának.

Az idén színpadra kerül még: Prokofjev: Három narancs szerelme, és a minden operaházban egy előadáson belül játszott Mascagni Parasztbecsü­lete, Leoncavallo Bajazzókja. Különös érdeklődéssel várják a század elején Jeruzsálemben komponáló Josef Tal bibliai tárgyú operáját, címe: József.

Címkék:1995-02

[popup][/popup]