Megelégelte a média a szélsőjobboldalt

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: STOP

2008. május 6. Németország tekintélyes hetilapja, a Die Zeit főszerkesztője szerint a német média nem tűrheti a szélsőjobboldal támadásait, az utcákon és a stadionokban randalírozók atrocitásait, többnyire fiatalokból álló csoportok antiszemita és idegenellenes, elsősorban a színesbőrűeket gyalázó kirohanásait.

Giovanni di Lorenzo hétfőn bejelentette, hogy az újság összefogást sürget a neonácik ellen, s ennek részeként online-portált indít www.netz-gegen-nazis.de címmel. Németországban már indult több jó kezdeményezés a szélsőjobboldal ellen – tette hozzá a főszerkesztő -, de mindez kevés: az egész országra kiterjedő fórumra van szükség a neonáci eszmevilág terjedésének megakadályozása érdekében.

A Die Zeit kezdeményezése szinte páratlan visszhangra talált. Azt rögtön felkarolta több írott és elektronikus médium, mindenekelőtt a ZDF közszolgálati televízió és a berlini Der Tagesspiegel című napilap, továbbá számos társadalmi szervezet, köztük a Német Labdarúgó Szövetség, a Német Olimpiai Sportszövetség, a Német Tűzoltók Egyesülete, valamint több diákszervezet. Támogatásukról biztosították azt neves művészek, sportolók, média- és közéleti személyiségek. A szélsőjobboldal elleni kampány egyik fő támogatója és központi “népszerűsítője” Michael Ballack, a német labdarúgó válogatott kapitánya.

Di Lorenzo szerint az országos összefogás legfőbb eszköze, illetve csatornája az internet. Ezért a netz-gegen-nazis.de honlap mindenekelőtt a tájékoztatás, a kapcsolattartás és az állandó tapasztalatcsere célját szolgálja a neonácik tevékenységével kapcsolatban. Az oldal hármas tagolású. Egyrészt ismereteket tartalmaz a szélsőjobboldalra, mindenekelőtt a neonáci Német Nemzeti-demokrata Pártra (NPD) vonatkozóan, másrészt közös cselekvésre sarkall, harmadrészt pedig ösztönzi a vitát mindezzel kapcsolatban.

A ZDF televízió máris közreműködést ígért. Markus Schachter intendáns szerint a ZDF minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a Die Zeit kezdeményezése sikeres legyen. Éppen ezért nemcsak a honlap tartalmához kíván hozzájárulni, de külön – elsősorban a fiataloknak szánt – felvilágosító és dokumentációs műsorokkal is igyekszik segíteni azt.

Azonnali és hatékony szerepvállalást ígért a Német Labdarúgó Szövetség is. Theo Zwanziger elnök közölte, hogy a Bundesliga első és második osztályában a hátralévő fordulókban a stadionokban elhelyezett különleges hirdetőtáblákon szólítanak fel a szélsőjobboldal elleni harcra. Ugyanezt teszi a szövetség saját honlapján is.

[popup][/popup]