Ma még inkább eladnák

Írta: Sz.K. - Rovat: Archívum, Gazdaság, Hazai dolgaink

Mára lassan mindenki kézhez kapta vagy éppen kapja a megítélt kárpótlási jegyeit, ám sokaknak gondot okoz, mihez is kezdjen velük. Lapunkban beszámoltunk már olyan kezdeményezőkről, akik kárpótoltakat szerveznek csoportokba, jegyeik közös felhasználására, azaz közös vásárlásra, privatizálására.

Ilyen ötlettel lépett nyilvánosságra legutóbb a belvárosi Observer Brókerház, amely általánosságban értékpapír-kereskedelemmel foglalkozik, ezen belül kárpótlási jegyek tőzsdei, illetve tőzsdén kívüli hasznosításával.

Somogyi Zsolt, az Observer Brókerház munkatársa elmondta, felfigyeltek rá, mekkora igény mutatkozik az általuk kigondolt megoldásra. Elképzeléseik szerint olyan befektetési alapokat szerveznének, amelyek összegyűjtenék a kárpótoltaktól a jegyeket, és az aktuális privatizációs le­hetőségeket kihasználva vállalatokat, vállalatrészeket vennének. Mint megjegyezte, cége nem kíván e vásárlások során tulajdonossá válni, csupán a privatizálandó egység kiválasztásában, a jegyek összegyűjtésében, a hitel megszerzésében és a megvásárolt vállalat menedzselésében vállalnának részt. Kérdésünkre, nem érné-e meg nekik jobban átvenni, és a mostani 5060 százalék közötti áron tőzsdére vinni a jegyeket, azt válaszolták, jobban megérné, és a kárpótoltak is jobban hajlanak ma még arra a megoldásra, hogy jegyeiket töredék értékért eladják, ők azonban hosszú távon gondolkodnak. E megoldás jobb az ügyfeleknek is, hiszen a kapott kárpótlási jegyeiket így kamattal emelt értéken hasznosíthatják. Ez körülbelül 138 százalék. A probléma csupán az, hogy egy-egy vállalat megvásárlásához amelyek értéke 70 milliótól kezdődik ezrével kell a jelentkezőket összegyűjteni, hiszen a kárpótlások összegének átlaga személyenként 500 ezer forint körül mozog. Igaz, a kamatokkal már 700 ezret ér. Kisvállalatot nem érdemes vásárolni, inkább nagyot, ha nem is teljesen, de legalább az irányítói szerep megszerzésének erejéig.

Ellenvetésünkkel, miszerint privatizálásra a kevéssé gyümölcsöző cégeket kínálják manapság, Somogyi Zsolt is egyetértett, hiszen a jó vállalatokért folyó éles harcban a győzelmet nem csupán a kínált vételár befolyásolja. Amit pedig az átlag halandó is megszerezhet, vagy nagyon rossz állapotban van, vagy eredményeiről nem a valós számok látnak napvilágot. Somogyi úr biztosított arról, hogy a privatizálandó cég kiválasztásában szakértőik igen körültekintően járnának el.

Sz.K.

Címkék:1993-11

[popup][/popup]