Levél a Kapu 8. számához

Írta: László Károly - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Kedves Szerkesztőség!

1. Nagyrabecsüléssel üdvözlöm Dr. Balogh Barnát kemény, de tárgyilagos válaszáért a kútmérgező Magyar Zsidó Kulturális Egyesülethez. Nagylelkűségnek tartom Dr. Balogh úr részéről, hogy egy Gadó-szövegre egyáltalán hajlandó válaszolni, mert sok ok van antiszemitizmusra, de Magyarországon nyomós ok erre a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület tevékenysége. Dr. Balogh úr válaszát majdnem szóról-szóra aláírom, és meggyőződésem szerint, velem együtt minden igaz magyar, akár katolikus, akár protestáns, akár zsidó származású. A „majdnem”-re később visszatérek.

A helyzet Magyarországon az, hogy néhányszáz mindenre elszánt, felelőtlen ember a Magyar Zsidó Kulturális Egyesületben, valamint néhány rabbi, megbízás nélkül, többszázezer zsidó magyar nevében mind otthon, mind külföldön vad demagógiával rágalmazza a magyarságot, és egyben a magyar zsidóságot is; a kár beláthatatlan. Ezek a félmagyarok világszerte, hamis és eltúlzott híreket terjesztenek a magyarországi antiszemitizmusról, s előbb vagy utóbb egy igazi, eddig nem létező antiszemitizmust fognak tudni felkelteni. A káros elemek. Kun Bélától és Szamuelytől, a nyilasokkal kollaboráló Berend rabbin keresztül a Rákosi-Gerő klikkig, elég kárt okoztak már a zsidó magyaroknak. Ezt tovább fokozza a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület tevékenysége. Hozzájön ezekhez még, hogy egy bizonyos Kardos fő(…) rabbi arcátlanul megleckézteti a Magyarországra látogató pápát. (…)

Ezek a kisiklások talán abból erednek, hogy minden rendes magyar ember földühödik Gadó szellemisége és stílusa kapcsán.

Én magam is tajtékzok, ha Gadó vagy a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szövegeit olvasom. Ott, ahol Dr. Balogh úr félelmetesen elveti a sulykot, ott is, bármennyire elítélem tartalmilag amit mond, Gadóra és társaira kell hárítanom a felelősséget, mert az ő alacsony nívójú és hamis érvelésű szövegeik, sajnos ilyen reakciókhoz vezethetnek.

László Károly

Basel

 

Címkék:1992-12

[popup][/popup]