Kutatható lett a náci archívum

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 19. Tizenegy ország diplomatái a törvényi akadályokat kikerülve több mint félévszázad után elérhetővé tették a 17,5 millió egykori fogoly, kényszermunkás iratait őrző Bad Arolsen-i archívum több millió oldalnyi, eddig kutathatatlan iratanyagának digitális másolatát.

A Vöröskereszt eltűnt embereket nyilvántartó szervezete (ITS) által felügyelt archívum elkészítette a dokumentumok digitális másolatait, s megkezdi szétküldésüket a lehető legrövidebb időn belül. A dokumentumokat fogadó intézmények pedig felkészülhetnek a másolatok nyilvános használatára.

Az Egyesült Államok, Franciaország és Németország töb százezer dollárnyi támogatást ígért ahhoz, hogy lemásolják és terjesszék a dokumentumokat. A keddi döntéssel – amely jelentősen lerövidítheti a dokumentumok elküldését – megkerülték azt a tavaly kötött megállapodást, miszerint csak akkor hozhatják nyilvánosságra az eddig zárolt iratokat, ha mind a 11 ország képviselője ratifikálta az államközi szerződés módosítását.

A módosítást eddig az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország, Németország, Belgium, Hollandia és Nagy-Britannia hagyta jóvá. Luxemburg, Görögország, Olaszország és Franciaország jóváhagyása még nem történt meg.

A németországi, Hessen tartománybeli Bad Arolsenben 17,5 millió egykori fogolyra, kényszermunkásra és elűzöttre vonatkozó feljegyzést tartanak elzárva. A dossziékhoz eddig csak életben maradt áldozatok és közvetlen hozzátartozók férhettek hozzá, harmadik fél pedig csak a közvetlenül érintett írásos beleegyezésével tekinthetett bele az anyagokba.

Németország a legutóbbi időkig a személyiségi jogokra, a magánszféra sérthetetlenségére hivatkozva állt ellen a zárlat feloldásának. A nyitást családtagok is szorgalmazták, azzal érvelve, hogy elvész számukra szeretteik életének egy lényeges szakasza.

A keresőszolgálat 1946-ban telepedett meg Bad Arolsenben, s 1955 óta áll az ICRC irányítása alatt. Feladata eredetileg eltűntnek nyilvánított személyek felkutatása volt, később kárpótlásra jogosult túlélők is fordultak az intézményhez hányattatásaikat bizonyító dokumentumokért. Az archívumban egyebek között mentális betegségekről, homoszexualitásról és orvosi kezelésekről is találhatók feljegyzések. 

(Forrás: www.mult-kor.hu)

[popup][/popup]