Kulturális programok Tel-Avivban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírextra

2008. május 28. Magyar résztvevőkkel zajló nemzetközi diákfilmes szemle, a magyarországi Gólem Színház estje és Spiró György Prah című drámájának bemutatója színesíti Tel-Aviv kulturális programját a közeljövőben – mondta az MTI-nek Lányi Eszter, az izraeli magyar nagykövetség kulturális attaséja az MTI-nek.

Beszámolt arról, hogy a 12. Tel-avivi Nemzetközi Diákfilm-fesztivál versenyprogramjába Zsemberi Zsófia Rebarbara című rövidfilmjét válogatták be, a zsűri tagjai közé pedig Szász János filmrendező kapott meghívást.

A május 31. és június 7. között zajló esemény hatodik napján vetítik le Zsemberi Zsófia 18 perces alkotását. A 39. Magyar Filmszemlén is bemutatott rövidfilm egy különleges vizuális képességekkel rendelkező kislányról és fantáziavilágáról szól. A fiatal rendező alkotása a nemzetközi versenyben szerepel, 50 ország 86 művészeti iskolájából érkező alkotók munkáival versenyez majd.

Szász János filmrendező a fesztivál 15 tagú zsűrijébe kapott meghívást. Az európai színház- és filmművészet kiemelkedő alakjaként említett rendező mellett egy francia filmkritikus, egy venezuelai forgatókönyvíró, egy német producer és egy marokkói, valamint egy amerikai rendező, rajtuk kívül pedig számos izraeli filmes szakember foglal majd helyet a zsűriben.

A világ egyik legrangosabb diákfilmes fesztiváljaként számon tartott tel-avivi szemlén a zsűri többek között a legjobb dokumentumfilmnek, kísérleti filmnek, forgatókönyvnek és a legjobb rendezésnek járó díjat ítéli oda, valamint a zsűri különdíja is gazdára talál.

A fesztivál záróünnepségével szinte egy időben kezdődik a Gólem Színház vendégszereplése Tel-Avivban. A budapesti zsidó színház művészeti vezetője, Borgula András Enni, vagy nem enni címmel egy evésről szóló humoros összeállítást ad elő héber nyelven. Az előadást június 7-én tartják A kis herceg nevű irodalmi kávéházban. Az izraeli főváros irodalmi életének egyik központjaként számon tartott hely az 1920-as években épült és könyvtár is működik benne.

Az Első Felolvasás Projekt (Kria Rishona Projekt) elnevezésű izraeli színtársulat Spiró György Prah című drámáját választotta következő, június 13-iki estje témájául. A lottón 600 millió forintot nyerő szegény, vidéki házaspár történetét a társulat Spiró György jelenlétében adja elő a tel-avivi Kameri Cafe Színházban. Az előadás után a társulat vezetője, Yoni Ittel angol nyelven beszélget Spiró Györggyel, akinek Prah című drámáját tavaly április óta sikerrel játssza a budapesti Radnóti Színház.

Yoni Ittel az MTI-nek elmondta: magyar barátai javaslatára választotta Spiró György drámáját, amely egyszerűen, mégis kíméletlenül, viccesen, tragikusan és szatirikusan ábrázolja korunk kapitalista társadalmát, a pénz és a boldog élet bonyolult kapcsolatát.

[popup][/popup]