Kulcsra zárt szülői-tanulói vélemény a Fejér megyei faluban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszava Online

2008. május 22. / Veress Jenő Ma dönt a tordasi képviselőtestület arról, hogy Kosaras Péter Ákost, az SS-ruhában pózoló volt budakeszi középiskolai igazgatóhelyettest kinevezi-e a település művészeti iskolájának élére.

Tegnap titkos – ámbár egyes gyermekek számára nyílt – ülésen hallgatták meg a posztra pályázókat. Az öt jelöltből ketten meg sem jelentek, a helyi aspiránsok pedig kevés sikerre számíthatnak, Kosaras befutó lehet.

Szégyen! – ezt egy apuka mondja, a meghirdetett demonstráció elmaradása miatt.

Kellemetlen! – ez egy anyuka interpretációja, aki épp a “gyermek-szülő” meghallgatásra érkezik.

Undorító! – ez pedig egy távozó asszony elkeseredett kifakadása.

Mindhárom hosszú körmondattal is felérő felkiáltás tegnap szakadt ki a torkokból egy gyönyörű falu, a Fejér megyei Tordas művészeti iskolájának bejáratánál. Bejárta a magyar sajtót a helyi szülők segélykiáltása, akik rémülten értesültek arról, hogy a patinás Sajnovics János iskola igazgatói pályázatán egy közismert – ám kevéssé közkedvelt – pedagógus lehet a befutó. Kosaras Péter Ákos neve borzolta fel a kedélyeket.

A Prohászka Ottokár püspök nevét viselő budakeszi katolikus gimnázium egykori igazgatóhelyettese tavaly náci egyenruhában pózolt saját internetes bemutatkozó oldalán. A “jószívű SS-tiszt”-ként aláírt kép mellett – az önmagára utaló fotók között – a fasiszta Németország egyik vezetője is látható volt. Amint a Népszava nyilvánosságra hozta az ügyet, az iskolát fenntartó katolikus egyház vizsgálatot indított. Rövidre fogva: a derék tanerő repült. És most Tordason kívánt landolni.

A település művészeti iskolájának valamennyi ajtaja kulcsra volt zárva tegnap, még a vécéablakon sem juthatott be illetéktelen – értsd: újságíró. Végül is senkire nem tartozik, ki milyen pedagógiai programmal készül az intézmény hosszú távú vezetésére… Szigorú lista szerint, csakis a meghívottak léphettek be. Felnőttek, gyerekek. Konklávé ez, vagy talán inkább autodafé?

Az állásra öten pályáztak. Az intézmény két köztiszteletben álló pedagógusa, egy helybéli, aki máshol tanít, egy miskolci illetőségű, valamint főként, és elsősorban Kosaras Péter Ákos. A két “távolabbi” jelölt meg sem jelent, ami sokat elárul a meghallgatásba vetett bizalmukról, illetve az előzetesen velük informálisan közölt esélyekről. Kosaras a képviselőtestület kijelölt befutója. A képviselőtestület viszont nagy úr helyben. Mer-e valaki szembemenetelni velük? Nos, akad, aki mer, de ő aligha nyer.

Késő délután a “zsüri” visszavonult. Ha jól értettem az egyik helyi hivatalosságot, akkor a szülők és a gyerekek döntik el, kit javasolnak majd a csütörtöki testületi ülésre. Sokatmondó, hogy a polgármester – a hivatal tájékoztatása szerint – e nehéz két napra szabadságot vett ki, a körjegyző pedig csak a köszöntőjét mondta el, majd távozott. A falubeliek szerint az iskola előtt percenként köröző rendőrautót az egyetlen pártképviselő, a fideszes alpolgármester rendeltette ki a “negyhogymá’ baj legyen” szemlélet jegyében. Amúgy a testület függetlenekből áll.

Ma délután dönt a falu krémje, lesz-e Kosarasból igazgató. Nagy vitát senki sem jósol…

[popup][/popup]