“Komcsi vagy provokátor” – liberális nácik tüntetnek holnap ötkor Budapesten?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Ismét engedély nélkül a belvárosban
Hírszerző információ

2007. november 16. Különös új csoport kelt zavart a szélsőjobboldalon: a magát nacionalistának és liberálisnak valló Szabad Nemzet Demokratái csatlakoztak a Magyar Önvédelmi Mozgalom és a kuruc.info szombati, engedély nélküli tiltakozó megmozdulásához. A tüntetésnek egyelőre két célja van: elkergetni az egész magyar elitet, és szidni Csintalan Sándort. A rendőrség állítja: lesz elég emberük az utcán, így tudják majd kezelni a helyzetet.

A Szabad Nemzet Demokratái nevű “liberális nacionalista csoport” szombaton 17 órakor a Batthyány örökmécsesnél közösen fog tiltakozni a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) nevű szélsőjobbos társasággal “a lopakodó diktatúra ellen” – adta hírül nemrég a Népszava.

A lapnak küldött levelükből kiderül: az eddig ismeretlen szervezet “a tavaly őszi és az idei események hatására jött létre, Kossuth téri szervezetekből és a jelenlegi parlamenti pártokból kiábrándult fiatalokból.” Tagjai “aggódva figyelik, ahogy a diktatúra egyes elemei új köntösben térnek vissza”, ugyanakkor “elítélnek mindenféle – vallási, faji, politikai nézet szerinti – megkülönböztetést, liberális csoportként tartják magukat számon.”

A Kossuth téri, számtalan megkülönböztethetetlen csoporthoz képest üde színfoltnak számító társaság tagjai “nem akarnak szakrális királyságot, de valódi demokráciát igen.” Vezetőik nevét a napilapnak nem árulták el, de mint mondták, “17-én a nevek egy része ki fog derülni”.

Elkergetnék az elitet

A szélsőjobbos szcénán belüli enyhe kommunikációs zavarra utalhat, hogy még a MÖM sem tudja, kik is csatlakoznak rá a szombati engedély nélküli tüntetésükre: “Mond valakinek valamit a Szabad Nemzet Demokratái nevű formáció? Ismeri valaki? A Népszava szerint állítólag csatlakoztak hozzánk, de érdekes módon erről mi nem tudunk…” – írta egy MÖM-ös hozzászóló néhány napja a hunhir.hu szélsőjobbos portál fórumán.

“A népszava a nemzeti forradalmárok szócsöve. hihihi! (…) Ki az a barom ‘nacionalista’ aki a Népf@szának ír levelet??? Bukott madarak, komcsi vagy provokátor!!! (…) Na menjenek a picsába!” – írták szinte egybehangzóan a jobbik.net fórumozói a csoportról. A barikad.hu portálon “Liberális zavargók?” címmel számoltak be az új csoport tervezett megmozdulásáról.

Fokozza a zavart, hogy a csoport egy korábbi kör-emailjében leszögezi: “a kezdeményező szervezet eszmeiségével nem értünk egyet, pillanatnyi céljaival igen.”

De mi ez a cél? “A politikai elitnek mennie kell! Engedélyt nem kérünk, de ott leszünk a Batthyány-örökmécsesnél. Egész nap le lehet rakni a gyertyákat és a mécseseket, de 17 óra fele, ‘véletlenül’ legyünk sokan” – így hirdeti szombati rendezvényét a MÖM és a legutóbbi, nem éppen sikertelen hídblokádot szervező kuruc.info, ily módon tiltakozva az ellen, hogy “Magyarországon az emberi- és szabadságjogok olyan mértékben sérülnek, amire 1987 óta nem volt példa.”

Kovács Géza, a Magyar Önvédelmi Mozgalom tiszteletbeli elnökének felhívása szerint: “demonstrációnk célja, hogy az október 22-én és 26-án – a rezsim rendőrsége által indokolatlanul erőszakkal feloszlatott – korábbi demonstrációk törvényességére felhívja az apátiába zuhant közvélemény figyelmét.”

   
  Csintalan Sándor  

A felhívás valamiért hosszan kitér Csintalan Sándor HírTV-s műsorvezetőre is, igen kritikus jelleggel (“a büdös kommunista még a tényeket is hajlandó eltagadni”), és úgy véli, “nemcsak Gyurcsányt kell elkergetnünk, hanem a politikai elitet, tokkal-vonóval!”

Zavaros társutasok

Ehhez a megmozduláshoz csatlakozik a saját szavaival “radikálisan demokrata, alternatív liberális nacionalista, javarészt fiatalokból álló” csoport, amelynek szerkesztőségünkhöz is eljuttatott, eszmetörténetileg nehezen behatárolható közleménye szerint nem tekintik “a nemzet, mint közösség egyenjogú tagjának azt, aki magára nem a nemzet tagjaként tekint vagy ebből fakadó kötelességeit szándékosan nem teljesíti és szándékosan a közösség elleni magatartást fejt ki. Az egyén szabadságáról csak a társadalom keretein belül van értelme beszélni.”

A szokásos Kossuth téri frazeológiát reciklálva a csoport úgy véli, “a nagyrészt a nemzeten kívül álló oligarchia a lopakodó diktatúra eszközeivel próbálja hazánk gyarmati állapotát bebiztosítani. Értelemszerűen így a demokrácia erejére támaszkodva vívhatjuk ki a független Magyarország, a Negyedik Köztársaság

alapjainak lerakását, ahol a nemzeti többség szabadon rendelkezhet saját sorsáról.”

A Magyar Önvédelmi Mozgalomnak úgy néz ki a holnap délutánja, hogy előbb 13 órai kezdettel “nyílt országos gyűlést” tartanak a budapesti Semmelweis Ignác utcai Magyarok Házában, majd ezt követően – mint ők maguk is idézőjelben írják – “spontán” átvonulnak a Batthyány-örökmécseshez. Kérdés, hányan követik őket, ugyanis a múltkori hídblokáddal ellentétben ennek az akciónak nincs nagy sajtója, a szélsőjobbos honlapok, így maga a kuruc sem fő helyen közli a felhívást.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Tafferner Éva a Hírszerzőnek elmondta: a szervezők valóban nem jelentették be megmozdulásukat, így az “tudomásul sincs véve”, a jogi helyzet tehát egyértelmű: közbe kell lépniük. A tüntetők várható létszámáról nincsenek adataik, de “a szükséges mértékben” a helyszínen lesznek tartalék erőik, hogy ha kell, kezelni tudják a helyzetet.

[popup][/popup]