Kirúgták, mert azt mondta: a törökök a mai Európa zsidói

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

JTA / Szombat

2008. július 1. Faruk Sen, az esseni Török Tanulmányi Központ igazgatója jutott erre a sorsra, miután az intézmény tanácsa értesült Sen fenti kijelentéséről.

Az „Európa új zsidói” című esszé egy törökországi folyóiratban jelent meg, amiről a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósította a német közönséget.

„Noha népünk már 47 éve él Közép- és Nyugat-Európában, 125 ezer vállalkozást indított, amivel 45 milliárd euró jövedelmet termelt, éppúgy a diszkrimináció és a kirekesztés áldozata, mint azelőtt a zsidók – noha más mértékben és formában” – jelentette ki Sen.

Írása furcsa módon egy zsidó származású török üzletember, Ishak Alaton védelmében született, akit – miután egy németországi tévéinterjúban antiszemitizmusra panaszkodott – éles támadások értek Törökországban.

„Ne bánkódj némely csoportok antiszemitizmusa miatt Törökországban! Mi, a török nép, Európa új zsidói melletted állunk” – ekképp „vigasztalta” Sen zsidó felebarátját. Később sajnálkozását fejezte ki, amiért „leegyszerűsítő és elfogadhatatlan” szavakkal nyilvánította ki együttérzését.

Ugyanakkor eltúlzott reakciónak nevezte elbocsájtását, és méltatlannak nevezte, hogy „szolidaritásának gesztusát” „összefüggéseiből kiragadva” értelmezik Németországban.

[popup][/popup]