Kézikönyv ismerkedőknek, kívülállóknak

Írta: Ács Gábor - Rovat: Archívum, Irodalom

(Herman Wouk: Én Istenem. Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület, 1993. Fordította Mikes Katalin. 237 oldal, 228 forint.)

Minden izgalmas, amikor író olyan hatalmas témához nyúl, melynek már alapvető irodaima is könyvtárakat tölt meg, kisugárzása pedig állandóan életben tartja a legszélesebb körű érdeklődést

A zsidó hitet lényegét, parancsait nem könnyű egy könyvben összefoglalni. Különösen akkor nehéz, ha olyanok számára készül, akiket mintegy kézen fogva úgy kell be- és továbbvezetni az ismeretek egyre szélesebb, mélyülő rétege felé, hogy közben megőrizzék érdeklődésüket. Bár ezeket a mélységeket a szerző jótékony óvatossággal megpróbálja nem érinteni, nehogy a vallás előírásaiban, annak gyakorlatában járatlan olvasó belevesszen a sommás ítéletek, egyértelmű megfogalmazások buktatóiba, tévesen értelmezzen, a hagyománnyal való első felületes és futó találkozás egyoldalú vélekedéseket rögzítsen benne. A szerző nem lépi túl a népszerű ismeretterjesztés kereteit, ezt stílusával is szolgálja.

A könyv külön erénye, hogy literátor írta – Wouk több világhírű bestseller szerzője -, így képet nyerhetünk az amerikai zsidó folklórról, a felbukkanó, fiatalkori családi élmények epizódjai révén betekintést nyerhetünk az ottani zsidóság életébe.

A nemzedéknyi idővel ezelőtt lejátszódott világiasodás, a hagyományos életmód bomlásának szinte megszűnéssel fenyegető folyamata a közelmúltban már határozottan megfordult, s így van napjainkban. A vallásos életvitel, az ortodoxia, úgy tűnik, újabb területeket hódít meg Amerikában, bár a statisztikák azt is mutatják, hogy a reform és konzervatív mozgalmakat is tömegek követik. Ezek a fejezetek már csak azért is figyelemre érdemesek, mert valami hasonlóval kell a magyarországi zsidóság körében is számolni néhány éves késéssel és gyorsítottabb ütemben.

A zsidó hagyományt gyakorló környezetben nevelkedett szerző (mint vallja, tanítója nagyapja a minszki, new yorki, tel-avivi rabbi volt), sikerrel oldja meg kitűzött feladatát. A világos és áttekinthető tartalmi felosztás nem hagyja az olvasót eltévedni, és a vallási előírásokkal, azok lényegével megismerkedni kívánók előtt széles kapuk tárulnak ki. A könyv olvasása az elmélyült ismerkedésre ösztönző és más könyvek kézbevételére inspirál.

Ács Gábor

Címkék:1993-05

[popup][/popup]