Kádár János: „A kémcsoport tagjai közül feltűnően nagy számban vannak cionisták”

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Történelem

Rajk László 1949. május 30-i lefogása előtt 12 nappal az ÁVO már őrizetbe vette dr. Szőnyi Tibort (a szeptemberi bírósági halálos ítélet szövegében a Szőnyi név mellett zárójelben 1945 előtti neve, a Hoffmann is szerepelt), a MDP Központi Vezetősége káderosztályának vezetőjét és he­lyettesét, Szalai Andrást. (Ugyancsak a halálos ítélet adja tudtul, hogy 1945 előtti neve Landler Ervin.) Ők voltak a harmad- és negyedrendű vádlottak.

Még tartott a Rajk és társai „kémkedése” miatti nyomozás, amikor Kádár János belügyminiszter 1949. június 11-én már a többi között a következőkről tájékoztatta az MDP vezetőit:

…Szólnom kell azokról az úgynevezett nézetekről, politikai platformokról is néhány szót, mely nézetekkel, „ideológiák­kal ” ez a most leleplezett kémcsoport legszívesebben operált. Szalai András pályafutását cionistaként kezdte. Meg kell mondanom, hogy a leleplezett kémcsoport tagjai közül feltűnő nagy számban vannak cionisták, illetve olyanok, akik közszereplésüket cionistaként kezdték. Ez a konkrét ügy is bizonyítja, hogy a cionista mozgalom, amely korábban az angol, most az amerikai imperializmus szekerébe van be­fogva, szívesen használt fedőszerve az imperialisták javára kémkedő csoportoknak…. (Az MDP KV. ülésének jegyzőkönyve)

Címkék:1995-04

[popup][/popup]