Jutalom két szökésben lévő náci kézre kerítőjének

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 13. Ötvenezer euró jutalmat ajánl fel az osztrák igazságügyi minisztérium annak a személynek, aki információval segít kézre keríteni Aribert Heimet és Alois Brunnert, két szökésben lévő náci háborús bűnöst – olvasható az osztrák igazságügyi minisztérium honlapján.

A felhívás több nyelven olvasható a honlapon, amely  fotókat, adatokat is közöl a kilencvenes éveikben járó férfiakról. Aribert Heim orvosként tevékenykedett a mauthauseni koncentrációs táborban. Heimmel szemben fennáll annak a gyanúja, hogy több fogolynak személyesen fecskendezte a halálos mérget a szívébe.

Alois Brunnert Adolf Eichmann jobbkezeként tartják számon, s azzal vádolják hogy Görögországban és Magyarországon jelentős mértékben közreműködött a zsidók deportálásában. Brunner állítólag Szíriában talált menedéket.

Az 50 ezer eurós jutalmat – amelyet csakis magánszemélyek kaphatnak – a jövő héten hirdetik meg hivatalosan.

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ, amely legutóbbi éves jelentésében erős bírálattal illette Ausztria tevékenységét a holokauszt hírhedt bűnöseinek előkerítésében, üdvözölte az osztrák kormány döntését.

A II. világháborúban elkövetett népirtásban, a holokausztban hozzávetőleg 65 ezer osztrák zsidó vesztette életét.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]