Júliusban nyílik meg a Zsidó Közösségi Ház

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

A nyár folyamán nyitja meg kapuit Budapesten, a Révay u. 16. szám alatt a Zsidó Közösségi Ház. Kultúrközpont és kiállítóterem, Holocaustdokumentációs archívum, zsidó szervezetek irodái, valamint kollégium és árvaház talál otthonra falai között.

Több zsidó szervezet jelezte: a Hitközség vezetőinek korábbi ajánlata alapján élnének a lehetőséggel, hogy a Közösségi Házban folytassák további tevékenységüket. Hivatalos levelükre, melyben konkrét igényüket jelezték, azonban nem érkezett írásbeli válasz.

Költözhetnek-e az érintettek, s ha igen, mikor? – kerestük meg Zoltai Gusztávot, a működtető Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatóját.

A Zsidó Közösségi Ház (irodák, kollégium, árvaház) július közepén nyílik meg, a Dokumentációs Központ feltehetően szeptemberben.

  • Mely szervezetek igényeltek, s hány helyiséget, és mennyiben teljesíthető kérésük?

  • Eddig írásban a B’nai B’rith, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, és a Szombat szerkesztősége* jelezte igényét. A Cionista Szövetség és a különböző ifjúsági cionista szervezetek szóban jelentették be igényüket.

A kivitelezés olyan szakaszban van, hogy pontos tájékoztatást tudok adni a helyiségekről: 1 db 12,4 nm, 1 db 26,5 nm egymásba nyíló, 1 db 16 nm, 1 db 28 nm, 1 db 11,4 nm, 1 db 32,3 nm, 1 db 24,5 nm, 1 db 47,5 nm,l db 9,2 nm helyiség vehető igénybe, utóbbihoz külön zuhanyozó és teakonyha van, a többi közös vizesblokkal van ellátva és teakonyhával. Természetesen az irodák, illetve a szobák alapvető hírközléssel, azaz telefonnal lesznek ellátva. Minden egyéb berendezés az igénybevevőket terheli.

Az 1993 októberében megjelent interjúban az szerepelt, hogy a rezsiköltség térítése fejében használhatják a szervezetek a hasznosított helyiségeket. A Hitközség decemberi képviselőtestületi ülésén azonban azt mondta, hogy a szervezetek szobákat bérelhetnek a Házban. Mivel a két kijelentés között ellentmondást látunk, szeretnénk, ha pontosítaná állítását.

– Az októberben adott interjúmnál, illetve a decemberi képviselőtestületi ülésen elhangzottaknál vagy félreértés, vagy félrehallás, vagy rossz fogalmazás történhetett, hiszen az eredeti nyilatkozatom a mérvadó: természetesen bérleti díj nélkül vehetik a zsidó szervezetek igénybe az irodákat. A tényleges rezsiköltség négyzetméterre lebontva, a tényszámok ismeretében mindenki számára ellenőrizhetően lesz megállapítva. Hogy melyik helyiség kié lesz, arról még nincs döntés. Az lenne a javaslatom, hogy a zsidó szervezetek egymás között állapodjanak meg a közös szemle után, hogy ki melyik irodahelyiséget kívánja birtokolni. A földszinten lévő nagy színházterem, valamint az ahhoz kapcsolódó klubszobák, természetesen egyeztetéssel minden szervezet részére használatba vehetők.

*Folyóiratunk szükségletét kiadónk, a MAZSIKE jelezte, s információink szerint a Yahalom Zsidó Szabadegyetem is levélben fordult az ügyvezető igazgatóhoz ugyanez ügyben.

Címkék:1994-06

[popup][/popup]