Javne zeneiskola

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

Javne zeneiskola

2001. nyár végétől működik Magyarország első, zsidó hagyományokat is ápoló zeneiskolája. A Javne szerve­zetileg önálló, miközben a Lauder iskola épületében működik, és an­nak infrastruktúrájára támaszkodik. Jelenleg nyolcféle hangszeren (zon­gora, cselló, fuvola, gitár, harmoni­ka, hegedű, klarinét, ütősök) 118 gyerek tanul. Szabályosan bejegy­zett zeneiskolaként normatív állami hozzájárulás az egyik pénzügyi for­rása, ezzel megegyezik a szülők által fizetett alapítványi hozzájáru­lás. A Mazsihisz-pályázaton nyert 800 ezer forint, valamint néhány magáncég hangszer-adománya gya­rapítja még a forrásokat.

A Lauder Iskolában tanuló gyere­kek szülei szerették volna megolda­ni a zeneoktatást – ilyen egyszerű és kézenfekvő a Javne eredete. Az­tán az igény annyira tömegessé vált, hogy kézenfekvő volt mindezt zeneiskolává szervezni. Miután szervezetileg nem tartozik a Lauderhez, a Javne zeneiskola nyitva áll más iskolák növendékei előtt is – tájékoztatott Radó Anna, igazgatóhelyettes.

A lelkes tanárok jóvoltából már szinte minden hónapra jut egy kon­cert, nyáron pedig a ráckevei Savoyai kastélyban egyhetes zenei tábort és héthetes rendezvénysorozatot szervez – ahogy magát nevezi – Eu­rópa első zsidó zeneiskolája.

Az érdeklődők az alábbi e-mail cí­men kaphatnak tájékoztatást: ra- [email protected]

Címkék:2002-02

[popup][/popup]