Izraeli neonácikat fogtak el Tel-Avivban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007.09.10. Izraelben működő neonáci sejtet számoltak fel Tel-Aviv közelében. Az orosz származású, izraeli állampolgárágú fiatalok zsidókat és ázsiaiakat egyaránt megtámadtak, zsinagógákat rongáltak. A csoport nyolc tagját fogták el, a vezetőjük egy 19 éves fiatal volt.

  Neonaci in Israel  
  Neonácik karlendítéssel köszönnek Petah Tikvan (Fotó: Israel Police)  

Izraelben működő neonáci sejt felszámolását jelentette be vasárnap az izraeli rendőrség. A volt Szovjetunió területéről bevándorolt, izraeli állampolgárságú fiatalokból álló csoport fényképeken és videofelvételeken megörökített, előre eltervezett támadások sorozatát követte el ázsiai vendégmunkások, kábítószer-élvezők, homoszexuálisok, punkok és kipát viselő, vallásos zsidók ellen.

Gyaníthatóan számlájukra írható két zsinagóga megrongálása is a Tel-Aviv melletti Petah-Tikvában. Az izraeli neonáci sejt kapcsolatban állt más újfasiszta szervezetekkel, főként Oroszországban, de a házkutatások során előkerült egy német nyelvű videofelvétel Egyesült Államokban működő neonácikról is.

88-as tetoválás és kelta kereszt

A csoport nyolc tagját őrizetbe vették, egyik vezetőjüknek sikerült külföldre szöknie. A 16 és 21 év közötti gyanúsítottak lakásán náci egyenruhákon és Adolf Hitler képmásain kívül robbanóanyagokat, egy pisztolyt, késeket, buzogányokat és más fegyvereket is talált a rendőrség. A szkinhedeket az utóbbi néhány napban fogták el, de az ügyben elrendelt hírzárlatot csak vasárnap hajnalban oldották fel.

Miki Rózenfeld szóvivő elmondása szerint a zsinagógák megszentségtelenítése után indított nyomozás vezetett el a bőrfejűek csoportjához, amelyet a petah-tikvai, 19 éves Éli Boanitov irányított. Korábban csak elszigetelten fordultak elő újfasiszta bűncselekmények Izraelben, ez az első eset, hogy ilyen nagy létszámú szervezett neonáci csoport került rendőrkézre, hangsúlyozta a szóvivő.

A sejt tagjai stilizált kelta keresztet – a fehér felsőbbrendűség szkinhed jelképét -, szögesdrót ábrát és a 88-as számot tetováltatták magukra. Utóbbi a Heil Hitler! náci köszöntés kódolt változata, mert a “h” a német ábécé nyolcadik betűje.

Áldozataik egy része feljelentést tett a rendőrségen, a többieket a csoport által készített fényképek és videofelvételek alapján azonosították. Izraelben nincs olyan törvény, amely a fajgyűlöletből elkövetett bűncselekményekről rendelkezne, a korábbi esetekben a holokauszt tagadása címén indult bírósági eljárás a gyanúsítottak ellen, közölte Rózenfeld.

A neonáci csoport felszámolásáról szóló hírek sokkolták a közvéleményt Izraelben, amely csaknem 60 éve az üldözött zsidók menedékeként alakult meg a náci holokauszt nyomán. Az antiszemitizmus minden formája óriási felháborodást vált ki az izraeliek körében, bárhol nyilvánuljon is meg a világon.

Zsidó családtagjaik vannak

Ezért az a döbbenetes felismerés, hogy ilyen fajta erőszak Izrael kellős közepén megtörténhetett, vezető hírként került az újságok címoldalára, és uralta a reggeli rádióműsorokat. A televíziók be is mutattak néhányat a csoport amatőr felvételei közül: egyiken egy kábítószeres zsidót arra kényszerítenek, hogy “kérjen bocsánatot az orosz néptől”, másokon földön fekvő, védtelen embereket rugdosnak.

“Nagyon nehéz elhinni, hogy Izraelben is vannak követői a náci ideológiának, de tény” – mondta a nyomozást vezető Révital Almog az izraeli közszolgálati rádióban. “Családjuk egyes tagjai zsidók, de közülük már egyik sem tekinthető vallási szempontból zsidónak” – tette hozzá arra utalva, hogy ilyen értelemben csak az számít zsidónak, akinek az édesanyja is az.

Az izraeli törvények szerint bárki állampolgárságért folyamodhat, akinek szülei vagy nagyszülei révén zsidó gyökerei vannak. A hatóságok már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a Szovjetunió felbomlása után ezt a megfogalmazást kihasználva sok olyan akkori szovjet állampolgár is bevándorolt Izraelbe, akinek a zsidósággal való kapcsolata ugyancsak megkérdőjelezhető. Az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején körülbelül 1 millió szovjet érkezett Izraelbe.

(Forrás: MTI/Index)

[popup][/popup]