Izraelben is téma a gyűlöletbeszéd-törvény

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. március 3. 16 éve először látogatott magyar államfő Izraelbe. Sólyom László az izraeli elnökkel találkozott hétfőn, a tárgyaláson az aktuális politikai helyzet mellett szóba kerültek az ingatlan-beruházások, valamint hogy Magyarország érdeklődik az izraeli technológia iránt.

Az elmúlt napokban kiéleződött gázai helyzet izraeli és magyar megítélése, a kétoldalú izraeli-magyar kapcsolatok, valamint a magyarországi gyűlöletbeszéd-törvény sorsa egyaránt napirenden volt Sólyom László köztársasági elnök és Simon Peresz izraeli államfő hétfői jeruzsálemi megbeszélésén.

Az elnök előző nap érkezett – magyar államfőként 16 éve elsőként – hivatalos állami látogatásra a zsidó államba. Programja szerint Sólyom László szerdán a ciszjordániai Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tanácskozik.

“Különös aktualitást adott a mai találkozónak, hogy rendkívül heves támadás érte és éri máig Izraelt a Gázai övezetből, és arra Izrael rendkívül keményen válaszolt” – számolt be Sólyom a magyar sajtó képviselőinek Peresszel folytatott megbeszéléséről. Izrael fenntartja jogát az önvédelemre – mondta -, “amit mi is osztunk, ez magától értetődik, nekem azonban elvi álláspontom, hogy a válasznak is az emberi jogok és a nemzetközi jog tiszteletben tartásával kell történnie”.

[popup][/popup]