Izrael tájékoztatta Washingtont a szíriai bombázás előtt

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 22. Izrael, mielőtt légi csapást mért Szíriára, a nyáron tájékoztatta George Bush amerikai elnököt arról, hogy közel-keleti szomszédja Észak-Koreától kap segítséget egy nukleáris létesítményéhez – közölte pénteken a The Washington Post.

Az amerikai kormányzati forrásokat idézve megírta: a Fehér Házat nagyon nyugtalanította, hogy Észak-Korea támogatja Szíria nukleáris törekvéseit, de a Phenjan nukleáris programjáról folyó tárgyalások miatt nem kívánt azonnal reagálni. Az Egyesült Államok vélhetően végül is egyfajta megerősítést adott Izraelnek a szeptember 6-i légi csapás előtt – közölte az amerikai újság.

A lap forrásait idézve kiemelte: Izrael a lehetséges veszteségek csökkentése érdekében éjszaka támadta meg a szíriai létesítményt. Amerikai források csupán név nélkül hajlandók beszélni az izraeli felderítésnek nyújtott segítségről, elsősorban a műholdas adatok átadásáról. Az észak-koreai-szíriai kapcsolatról azonban a Post szerint továbbra is sok minden homályban maradt.

George Bush csütörtökön fehér házi sajtóértekezletén többször is elutasította, hogy az izraeli légi csapásról nyilatkozzon.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]